zondag 28 november

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Reis & Recreatie 8 maart 2017
Drentse fietstoeristen voor zevende keer naar aantrek-kelijk La Drôme in Zuid-Frankrijk 
 
ASSEN - Na zes succesvolle edities begint het fietsvakantie-evenement DrômeTour aan haar zevende aflevering. De in Assen gevestigde organisatie, met daarin een groot aantal Assenaren, heeft ook dit jaar weer aantrekkelijke fietsroutes van 40, 70 en 100 km uitgezet in het gebied La Drôme in Zuid-Frankrijk. De zevende DrômeTour staat gepland van 3 tot en met 10 juni. De afgelopen jaren kende het aantal deelnemers een stijgende lijn en ook dit jaar worden meer inschrijvingen verwacht dan voorgaande jaren. Met nog ruim twee maanden te gaan staat de teller nu al op 120, het zelfde aantal deed verleden jaar aan de zesde DrômeTour mee.
Er zijn nog mogelijkheden om voor de editie 2017 in te schrijven, maar met een aantal tussen de 130 tot 140 deelnemers is het maximum volgens organisator en initiatiefnemer Wim van de Kant uit Assen bereikt. Deelnemers komen uit het gehele land, maar dit jaar valt op dat vooral Drentse inschrijvingen in de meerderheid zijn. Zo is er een groot aantal fietsliefhebbers uit Assen dat als groep heeft ingeschreven.
De met pijlen aangegeven routes -  deelnemers kunnen dagelijks kiezen uit de aangeboden tochten -  gaan door een prachtig, veelal bergachtig gebied van het Departement La Drôme. Dat staat bekend om zijn specifieke olijf- en wijngaarden, waaruit de bekende Rhône-wijnen worden geproduceerd. Begin juni, de periode waarin wordt gefietst, schommelen de temperaturen in La Drôme tussen de 20 en 25 graden en is er nauwelijks kans op neerslag. In de afgelopen zes jaren heeft de organisatie slechts één regendag meegemaakt.
In totaal wordt er zo’n 1000 kilometer aan routes uitgezet, verdeeld over de drie afstanden van 40, 70 en 100 kilometer per dag. Dagelijks gaan medewerkers van de Nederlands sprekende organisatie al om vijf uur ’s morgens op pad om iedere route van pijlen te voorzien.
Aan het slot van de DrômeTour staat de beklimming van de Mont Ventoux op het programma, een uitdaging die de wielertoeristen niet aan zich voorbij willen laten gaan.
De DrômeTour is ook aantrekkelijk voor niet fietsende partners en begeleiders. Via speciaal georganiseerde dagprogramma’s, als het bezoeken van een wijnproeverij, een wandeling door één van de pittoreske dorpjes of bezoek aan een Provençaals museum.
Net als voorgaande jaren heeft de organisatie van de DrômeTour ook nu een goed doel aan haar evenement gekoppeld. Een deel van het inschrijfgeld 2017 gaat naar hospice Het Alteveer in Assen.La DrômeToureld over deelname en verblijfsaccommodaties is te vinden op www.drometour.com
 
I
Reis & Recreatie 13 september 2016

Asser Kartografie bedrijf komt met vernieuwde 'Arthuur' fietsbelevenis routes in Drenthe

ASSEN - Door De Vries Kartografie uit Assen heeft de Arthuur fiets belevenisroute vernieuwd. Op 25 locaties in Drenthe kan worden gestart met fietsroutes met een verrassend regionaal verhaal. Deze verhalen worden verteld vanuit het perspectief van Arthuur.
Arthuur is een fictieve verteller die tijdens de fietsroute verhaalt over zijn vroegere belevenissen in Drenthe. Zijn belevenissen geven op een vlotte manier het verhaal van Drenthe weer. De fietsroutes gaan langs mooie en interessante locaties. Met de vernieuwde fietsroutes kan Drenthe anders, maar nog leuker worden beleefd. De routeverhalen bestaan uit twee gratis fietsknooppuntenkaarten en bijbehorende brochures. Op de beide fietskaarten staan 3 fietsroutes met daarbij in de beide brochures de bijzondere Drentse verhalen. Om de verrassingen compleet te maken zijn in de brochures ook verrassingsbonnen opgenomen, waarmee bij diverse deelnemende bedrijven verrassingen te ontvangen zijn. Tevens zijn de verhalen als gratis Route-App beschikbaar en interactief te lezen en te downloaden op Arthuur.nl.
Ook de TT geschiedenis wordt vermeld in de Tour de TT fietsroute. Ook deze route staat op de Arthuur fietsroutekaart, website en App. 
Startpunten en pleisterplaatsen van Arthuur Routeverhalen Drenthe kunnen op de
website 
www.arthuur.n gevonden worden. 

 

 

Reis & Recreatie 28 juli 2016

Bustour langs huizen van stand in Noord-Drenthe

ASSEN - Rond 1650 kende Drenthe 18 havezaten. Bezitters van deze landgoederen waren van adellijke afkomst. Verhalen over het leven op de Drentse havezaten zijn er volop. Op donderdag 11 augustus kunnen deelnemers aan de bustour ‘Huizen van Stand Noord-Drenthe’ mee op reis langs de geschiedenis van deze ridderlijke verblijven.
De tocht begint met een introductie en een kopje koffie in het Drents Archief en een korte wandeling rond landgoed Overcingel in Assen. Via pittoreske weggetjes rijdt de bus naar de plek voor de lunch, landgoed Lemferdinge in Paterswolde. Onderweg komen de deelnemers van alles te weten over de adellijke geschiedenis van Noord-Drenthe. Na de lunch wordt een bezoek gebracht aan de havezate Mensinge in Roden. Na een boeiende rondleiding gaat de tocht binnendoor naar Eelde. Bij museum De Buitenplaats staat een bezoek aan de prachtige tuin op het programma, waar de deelnemers meer horen en zien van het Nyssinghhuis.

Deelnemers kunnen opstappen in Assen (bij het Drents Archiefom 9.15 uur). De bus is om 17.15 uur weer terug in Assen n. 
==========================================
Meer info: via  050-526 02 68 o

 

 

 

 

 

Reis & Recreatie 25 juli 2016
Twee nieuwe routes op smartphone. Wandelen in de voetsporen van de paupers. 

ASSEN - In Veenhuizen en Ommerschans zijn nieuwe wandelroutes uitgezet om in de voetsporen van paupers een reis door de geschiedenis te maken. Met de app van AbelLife kunnen de routes thuis op de smartphone worden ingeladen. 

 In Veenhuizen is de wandeling ‘Boeiend rondje’, genaamd,  van zo’n 15 kilometer uitgezet. De routeapp gidst met beelden en geluid de wandelaar langs o.a. het Spaansche Kerkhof en de ijskoepel. 
De route ‘Ommerschans – ’t Vergeten Verleden’ is circa 10 kilometer lang en leidt o.a. langs het Dronkemanslaantje en geeft het mysterie van de Spookpastorie prijs. 
Het Recreatieschap Drenthe werkt nog aan nog twee interactieve wandelroutes door de Koloniën en de website www.pauperpad.nl. Hiermee kan na het succes van de theaterproductie het Pauperparadijs het verhaal in een ander decor vervolgd worden. 
 
Reis & Recreatie 24 juli 2016

Deelname Drentse Fiets-4Daagse handhaafde zich op niveau twee voorgaande jaren

ASSEN – De organisatoren van de 51ste Drentse Fiets4Daagse warenA vrijdagavond niet ontevreden over de deelname. Die bereikte het aantal van 12000 fietsers en dat komt overeen met de resultaten van 2014 en 2015.Het ging hier om het aantal voor-inschrijvers en de fietsers die zich op de dagen voor het vertrek aanmeldden. Hierin waren ook begrepen degenen die zich maar voor een dag meldden. Het totaal van dit jaar had wat hoger kunnen zijn als de weersomstandigheden op de laatste dag van het begin af niet zo slecht waren geweest. Er was goede kleding nodig om tegen de soms grove buien te worden beschermd. 
Hitte of regen, het was uitzondering als er overweersomstandigheden werd geklaagd. Door de jaren heen is gebleken dat fietsers een positief volk vormen dat alleen maar klaagt als daar ook echt reden voor is. En dan gaat het in hoofdzaak om wat organisatorische foutjes. Die waren er trouwens maar weinig en dat is een goede zaak.
Aan een goede organisatie heeft het de Drentse Rijwiel4Daagse, later Fiets4Daagse, nooit ontbroken, ook niet toen het evenement net meer startplaatsen in de provincie werd uitgebreid.Dat is dus ook niet de oorzaak van het feit dat het recordaantal deelnemers van rond 36000 (toen zelfs iets meer dan bij de Nijmeegse Vierdaagse) geleidelijk aan met meer dan twee derde slonk.
Over de oorzaken daarvan hoeven we het nu niet meer te hebben.
Het bestuur onder leiding van oud-burgemeester Jan Broertjes zal zich met alle besturen van de andere startplaatsen moeten werpen op de vraag: Hoe kunnen wij het voor de toekomstige deelnemers zo aantrekkelijk maken dat het voor mensen uit het hele land een aanrader is om een kleine week in de fietsprovincie Drenthe door te brengen

De fiets zal daarbij een minder prominente rol spelen.
Een zwaarder accent moet komen te liggen op het amusement en bijzondere zaken in de startplaatsen. Hoe dat vorm moet worden gegeven is een zaak die al die plaatselijke besturen maar moeten uitknobbelen. Een praktisch gevolg daarvan zal zijn dat de kosten aanzienlijk hoger komen te liggen. Die kunnen echter niet een op een op de deelnemers worden verhaald. Conclusie: Provincie en betrokken gemeenten zullen voor een groter budget voor de totale organisatie moeten opdraaien.

Nu we steeds meer de mond vol hebben van het grote belang van het toerisme voor de economie moet dat als een ‘industriele bedrijfstak’ worden behandeld. Wij gaan daar niet verder op in. Hoe het allemaal moet is een zaak van direct betrokkenen, die daarbij de steun moeten inroepen van al degenen uit de professionele sector.

Jan Hof

 

Reis & Recreatie 18 juli 2016Deelnemers Fiets4Daagse kunnen gratis naar Museum en Archief.

ASSEN - Vandaag (dinsdag)  start de Drentse Fiets4Daagse. En op deze dag kunnen de deelnemers van de routes van 40 en 60 kilometer een bezoek aan het Drents Archief en het Drents Museum brengen.
Voor hen valt van alles te beleven in het oudste stukje van Assen.

In het Drents Archief kunnen zij onder meer op de foto, en in het Museum een bezoek brengen aan het Grootste Poppenhuis van Nederland.
Het  Poppenhuis  brengt de fietsers naar het Drenthe van de 18de eeuw. Een tijd waarin pruiken in de mode waren en er nog geen elektriciteit was. Communicatie ging via postduiven en etiquette voerde de boventoon.
Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk voor de deelnemers van de Drentse Fiets4Daagse.

De fietsers kunnen 11.00 en 17.00 uur gratis langs komen.  

 

Reis & Recreatie 20 mei 2016

Nieuwe brochure laat boottoeristen grenzenloos varen door Drenthe. 

ASSEN De nieuwe editie van de vaarbrochure ‘Grenzenloos varen door Drenthe’ is verschenen. De kleurrijke brochure is bedoeld voor vaarrecreanten die door Drenthe varen en wil andere bootliefhebbers inspireren dat te gaan  doen.  De brochure bevat praktische informatie voor schippers die door Drenthe varen en kaarten van de Drentse vaarwegen en de aansluitende routes in de provincies Groningen, Fryslân en Overijssel en over de grens in Duitsland.
Daarnaast zijn toeristische kaarten opgenomen met fietsknooppunten, zodat vaarrecreanten die een fiets aan boord hebben, meteen mooie fietsroutes bij de hand hebben. Bij elke route staan interessante toeristische tips. De brochure is ook in het Duits beschikbaar.
Gedeputeerde Henk Brink: ‘Drenthe heeft veel te bieden. Dat laat deze vaarbrochure heel goed zien. Het is een mooie brochure vol handige informatie voor vaarrecreanten die Drenthe aandoen. En dat Drenthe een echte fietsprovincie is, blijkt wel uit de vele fietsroutes die vanaf onze vaarwegen direct bereikbaar zijn'.
De brochure wordt uitgereikt bij de sluizen en bruggen in Drenthe en aangrenzende gebieden. Ook ligt hij op verschillende plaatsen waar waterrecreatie plaatsvindt, zoals jachthavens en toeristische informatiepunten. En natuurlijk ook in het Bezoekerscentrum Dieverbrug. De brochure is digitaal te vinden en te downloaden op: www.varen.drenthe.nl. Aanvragen bij het Klant Contact Centrum van de provincie Drenthe kan ook: tel 0592- 36 55 55 of post@drenthe.nl.   

Reis & Recreatie 22 januari 2015

Bibliotheek Assen komt met Workshops die vakantiegevoel kunnen aanwakkeren

ASSEN   Wie tijdens deze donkere al een beetje in vakantiestemming wil komen kan op  dinsdagavond 3 of woensdagavond 4 februari in Bibliotheek Assen terecht  voor  op de wereld gerichte Workshops.
Deze  creatieve workshops geven de bezoekers de gelegenheid k allerlei invloeden uit verschillende windrichtingen te ondergaan. . Van over de hele wereld zijn er verschillende stijlen, smaken, geuren en activiteiten te ontdekken  tijdens de Wereldwijze Workshops. De workshops behelzen djembé, koken, schilderen en yoga en laten hen kennismaken met verschillende gebruiken van elders. Met een beetje fantasie kan men zich  helemaal in Thailand, Curaçao of Indonesië wanen.

Een workshop Fotografie kan behulpzaam zij bij het oppikken van tips voor heet maken van betere foto’s in deze kleurrijke gebieden..
---------------------------------
-------Deelname aan de drie workshops kost €14,95.
Voor leden van de Bibliotheek is deze gratis.
Meer info:

Reis & Recreatie 30 december 2014

Drenten organiseren voor vijfde jaar Drôme Tour, 'pareltje’ onder fietsevene-menten in Zuid-Frankrijk
ASSEN - Voor de vijfde maal wordt door een groep Drenten de ‘Drôme Tour’ georganiseerd, een zesdaags fietsvakantie-evenement in Frankrijk. In het Zuid-Franse departement La Drôme strijken nu al vijf jaren achtereen in juni zo’n honderd fietsliefhebbers neer om een week lang prachtige routes door het bergachtige landschap af te leggen.
Deze Drents-Franse fietsweek, waaraan deelnemers uit het hele land meedoen, staat dit jaar gepland van zaterdag 6 tot en met zaterdag 13 juni. Gedurende zes dagen wordt er in de Provence over vooraf uitgestippelde routes variërend van 40 tot 100 kilometer gefietst. Iedere deelnemer kan dagelijks zelf kiezen welke route hij of zij wil rijden.
Alle routes zijn met pijlen aangegeven en iedere dag wordt een aantrekkelijk gedeelte van de Drôme doorkruist. In totaal zet de organisatie liefst 1000 kilometer aan etappes uit.
Deelnemers verblijven allen in en rond het rustieke dorpje Sainte Ferreol de Trente Pas, op 13 kilometer van het pittoreske stadje Nyons.
De dagelijkse start- en finishplaats voor iedere etappe is Saint Ferreol de Trente Pas. Uitzondering is de laatste dag van het evenement, want die dag wordt traditioneel de wielerberg bij uitstek, De Mont Ventoux, beklommen. Voor minder goede klimmers wordt die laatste dag een route uitgezet waarbij minder geklommen hoeft te worden.
Deelnemers zijn vrij om te kiezen op welke wijze zij tijdens dit evenement willen verblijven. Via de organisatie van de DrômeTour kan gekozen worden. Ook bestaat de mogelijkheid om de vakantie op een minder luxe wijze door te brengen.
De DrômeTour kan worden gereden door fietsers die geoefend zijn maar ook door hen die minder klimervaring hebben.
Voorafgaand aan de eerste fietsdag wordt een clinic gegeven, waarbij speciale aandacht wordt geschonken aan het fietsen in de bergen en aan het onderhoud van het materiaal.
Deelnemers kunnen de routes individueel rijden, maar ook in groepsverband. Ook wordt aandacht geschonken aan de niet-fietsende reisgezellen.
Het evenement dat door ervaren deelnemers ook wel het ‘pareltje onder de buitenlandse fietsevenementen’ wordt genoemd, kent een feestelijke afsluiting.
------------------------------------------------------- 
De inschrijving voor deze bijzondere meerdaagse fietsvakantie is inmiddels geopend.
Uitgebreide info via www.

 

Reis & Recreatie 16 december 2014

Gouden jubileum moet   DrentseFiets4Daagse weer naar grotere hoogten stuwen. Inschrijving geopend
ASSEN – Er kan van deze dag af weer worden ingeschreven voor de Drentse Fiets4Daagse die volgend jaar voor de vijftigste keer wordt gehouden. Dit gouden jubileum wordt in alle acht  startplaatsen die de Drentse Fiets4Daagse nu rijk is feestelijk gevierd.
De eerste editie van dit grootste vierdaagse fietsevenement van Nederland was in 1966. Er waren direct veel liefhebbers en het evenement groeide in korte tijd uit tot een omvang van op het hoogtepunt boven de dertig duizend fietsers en was op dat moment het grootste sportieve burger evenement van ons land. Groter zelfs dan de beroemde Nijmeegse Vierdaagse die mede door een interne ruzie in het bestuur duizenden wandelaars verloor.  
Er trad na het hoogtepunt om een aantal redenen een sterke terugloop in van het aantal fietsers en dat dreigde zelfs tot beneden de tienduizend te dalen.
De laatste paar jaar is men erin geslaagd weer meer mensen enthousiast te maken voor het gezellige sportief-recreatieve evenement dat dit jaar ruim 13.000 fietsers trok.
Met het Gouden Jubileum als trekpleister wil men alles uit de kast halen om het fietserstal weer naar grotere hoogten te stuwen.
------------------------------------
Meer informatie over de huidige acht ze startplaatsen en de fietsmogelijkheden is te vinden op de website
www.fiets4daagse.nl.


 *

Laatste nieuws