zondag 28 november

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Kunst & Cultuur 11 februari 2017
 
Koninklijke Erepenning voor Rederijkerskamer De Bloem.  

ASSEN - Rederijkerskamer De Bloem uit De Wijk ontvangt zaterdag de Koninklijke Erepenning met bijbehorende oorkonde uit handen van Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar De Bloem heeft de Koninklijke Erepenning aangevraagd in verband met de viering van het 150-jarig bestaan op 6 februari 2017.
Rederijkerskamer De Bloem trekt jaarlijks volle zalen in ontmoetingscentrum ‘De Havezathe’. In haar bestaan werd deelgenomen aan vele concoursen en
toneelwedstrijden. Bijzonder is dat De Bloem in 1938 initiator is geweest van de oprichting van het Provinciaal Drents Rederijkersverbond. Daarmee heeft De Bloem
een basis gelegd voor meer dan 50 jaar georganiseerd toneel in Noord-Nederland.
De vereniging telt momenteel 26 leden, 4 ereleden en een dertigtal donateurs.
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen, met activiteiten van filantropische, wetenschappelijke, culturele of maatschappelijke aard of op het gebied van sport.
Het symboliseert het respect en de waardering die de Staat heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.
De Erepenning wordt uitgereikt tijdens de receptie ter gelegenheid van de viering van het 150-jarig bestaan.
Deze vindt plaats op zaterdag 11 februari 2017 om 15.00 uur in de Havezathe.
 
Kunst & Cultuur 18 januari 2017

Inschrijving voor het festival van
19 oktober sluit op 1 maart. 

 

Succesvolle Popronde 2016 krijgt ook in Assen vervolg maar programma wordt iets ingekort

ASSEN - De Popronde, het grootste reizende festival van Nederland, heeft  de data voor de editie van 2017 bekendgemaakt. Van 14 september tot en met 25 november tourt de karavaan met circa 130 talentvolle artiesten – in het verleden onder andere Kensington, Dotan, Rondé en HAEVN - door het hele land. De start vindt traditiegetrouw plaats in ‘thuisstad’ Nijmegen, en reist daarna door langs 40 andere steden, waaronder Assen om  te eindigen met een groot eindfeest in Amsterdam.
Het afgelopen jaar was de Popronde een groot succes in het centrum van Assen met 30 locaties, 45 acts en maar liefst 56 concerten op één avond. Toch zal Popronde Assen dit jaar een maatje kleiner worden, want tijdens de evaluatie bleek dat het programma te groot was voor het korte tijdsbestek waarin het festival plaatsvond. Hierdoor had het publiek te weinig tijd om al hun favoriete Popronde-acts te zien en dat was teleurstellend. 
Dit jaar vindt Popronde Assen plaats op g 19 oktober, de donderdag voor de herfstvakantie. Aanmeldin open tot 1 maart.

De inschrijvingen mensen die op artistiek inhoudelijk niveau werkzaam zijn in de Nederlandse muzieksector, zoals programmeurs, boekers, dj’s, journalisten en muzieksamenstellers. De selectie voor Popronde 2017 wordt op 1 mei bekendgemaakt.
=============================================

Meer Meer informatie: www.popronde.nl.

 

 

 

 

Kunst & Cultuur 6 januari 2017

Drents Museum en zes partners bezetten dit jaar voormalige CBK-ruimte in De Nieuwe Kolk met exposities

ASSEN - In de tentoonstellingsruimte in De Nieuwe Kolk van de voormalige CBK gaat het Drents Museum dit jaar samen met verschillende partners zes tentoonstellingen programmeren. De aandacht bij de tentoonstellingen van Kunst in De Nieuwe Kolk (KINK) ligt op de hedendaagse kunst, in het bijzonder design en kunstinstallaties. 
Voor de programmering nodigt het Drents Museum de culturele organisaties KunstSalon Assen, Academie Minerva en Kunst en Muziek aan de Vaart uit om een expositie te maken en activiteiten te ontwikkelen. In de zomermaanden organiseert het museum een tentoonstelling in de Gouverneurstuin.
Onder regie van conservator hedendaagse kunst Toos Arends heeft het Drents Museum tentoonstellingen van Tom Claassen en Femmy Otten op de planning staan. Tom Claassen, bekend van onder meer de grote olifanten langs de A6 in de polder, maakt beelden van dieren, waarbij hij steeds typische aspecten uitvergroot. Het museum presenteert van 1 juli tot 4 september een selectie van zijn werk in KINK en in de Gouverneurstuin. Femmy Otten krijgt vanaf december de vloer in KINK. Zij is bekend als de winnares van het staatsieportret van koning Willem-Alexander. Ze maakt tekeningen, reliëfs en beelden die gebaseerd zijn op oude Griekse en Romeinse beelden, Middeleeuwse schilderijen of figuren uit Oosterse tempels en prenten. 
Dit weekend sluit het Drents Museum met een finissage de eerste tentoonstelling in De Nieuwe Kolk af. Onder de titel Broeikas is nog tot en met zondag 8 januari een levendige multimedia-installatie te zien van het Duitse kunstenaarsduo Hopmann & Lisek. De opening van KINK wordt gedaan door KunstSalon Assen. Vanaf 29 januari is werk te zien van de veelzijdige Eindhovense kunstenaar Rik van Iersel.

 

 

 
 
Kunst & Cultuur 5 januari 2017

 Irene Berdine de Boer en Leslie Kamps exposeren bij SMAHK in de Venestraat

ASSEN - Het Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst SMAHK) heeft Irene Berdine de Boer en Leslie Kamps uitgenodigd de eerste expositie dit jaar in de Serie ‘Trans’  te openen, een serie die in het teken staat van overgangen, veranderingen en vernieuwing.
Irene Berdine de Boer en Leslie Kamps vertegenwoordigen in een duospel de dynamische en complexe tussenpositie van het begrip ‘Trans-Vorm’.

Irene Berdine de Boer laat werk zien uit de periode voorafgaand aan haar opleiding aan Minerva plus enkele recente werken. Kwetsbaarheid en het verstoppen of wegstoppen daarvan is een belangrijk onderwerp in haar werk. De handeling van het ontwijken en de abstractie die hierin plaatsvindt vormt het beeld. Een storing in communicatie zorgt voor een gevoel van ongrijpbaarheid. Zo laat ze de toeschouwer binnen in haar wereld zonder die volledig te onthullen.
Leslie Kamps, die eerder al aan het Frank Mohr Instituut studeerde, toont een serie schilderijen onder de noemer ‘D.S.: Dynamische Systemen/Dominus Spiritus.’. Het verloop van een dynamisch systeem is onvoorspelbaar. Hij combineert elementen uit de kunstgeschiedenis, architectuur, de actualiteit, folklore, religie en politiek.
Hiermee vormt hij verhalen, waarin hij zijn ideeën over dynamische systemen elke keer een nieuw gezicht geeft.
Hij kiest sinds enige tijd voor een grafische benadering in zijn werk, om zo het accent te leggen op ritme en patronen. Deze ritmen en patronen vormen structuur in elementen die inhoudelijk verschillend zijn.
======================================

De tentoonstelling is te zien van 15 januari t/m 12 februari op donderdag t/m zondag van 13-17 uur.
Lokatie: Venestraat 88, 9402GP Assen www.smahk.nlinfo@smahk.nl – 0592 315316

 

I

Kunst & Cultuur 24 december 2016

Drentse Historische Vereniging zoekt kandidaten voor deDHV-prijs voor de Drentse geschiedenis 2016

ASSEN - Wie iemand kent, een groep of een instelling, of mogelijk zelf het afgelopen jaar iets bijzonders presteerde op het gebied van de Drentse geschiedenis - wordt uitgenodigd dit bij de Drentse Historische Vereniging te melden. Uit de inzendingen stelt een vakkundige jury een top drie samen. Daaruit kiest deze de uiteindelijke winnaar van de “DHV-prijs voor de Drentse geschiedenis”.
Deze drie genomineerden komen ook in aanmerking voor de publiekprijs die dit jaar voor het eerst zal worden uitgereikt. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een speciaal aandenken. Hij of zij krijgt een oorkonde en eenbedrag van 1.000,-- euro.

Op 12 maart is de officiële prijsuitreiking in een rechtstreekse uitzending van het radioprogramma Drenthe Toen. In aanmerking komen initiatieven op het gebied van regionale en lokale geschiedenis. Iemand heeft bijvoorbeeld een film gemaakt over een bepaald thema in de Drentse geschiedenis, een werkgroep heeft allerlei thematische activiteiten georganiseerd, een instelling heeft zich ingezet voor het behoud van historisch waardevolle bouwwerken of iemand heeft een historisch boek gepubliceerd. De jury staat open voor elk idee. Voorwaarde is wel dat de activiteit in 2016 plaats heeft gevonden of in dat jaar werd afgerond.
De jury bestaat dit jaar uit Ard van der Tuuk (burgemeester Grootegast, voormalig lid GS Drenthe), Michiel Gerding (historicus), Erwin de Leeuw (medewerker Drents Archief), Bernd Otter (journalist Dagblad van het Noorden). Secretaresse van de jury is mevrouw Gea Smit van de gemeente.
=========================================

Voor meer info;

www.drentsehistorischevereniging.nl

 

Kunst & Cultuur 15 december 2016

Na eerder succes wordt film uit 1927 over Drenthe  nog-maals vertoond in Drents Archief

ASSEN - Op veler verzoek haalt het Drents Archief in Assen, tijdens de laatste weken van het jaar, nogmaals de oudste film van Drenthe van de plank. De opnames zijn gemaakt in 1927 en daarmee is deze film de oudste in de collectie van het archief. Een filmploeg trok dat jaar de hele provincie door om het leven in Drenthe in beeld te brengen. Eerder dit jaar zag een recordaantal bezoekers de prachtige beelden van het leven in Drenthe. 
Bij de coöperatieve Landbouwersbond en Handelsvereeniging Ons Belang aan de Rolderstraat in Assen vinden aardappeltransporten plaats met paard en wagen en per vrachtwagen. In Zuidlaren loopt de scheper met zijn kudde en schepershond door het dorp. In Meppel liggen de vrachtschepen in de haven en is er bedrijvigheid van de fietsenfabriek van de Germaan.
In Zuidoost-Drenthe poseren bewoners voor een plaggenhut en in Witteveen zijn de nieuwe huizen voor de arbeiders in beeld gebracht. De auto met het oudste kenteken van Drenthe, D1, komt voorbij rijden in Diever. Dit was de automobiel van Commissaris van de Koningin mr. J.T. Homan.
In Coevorden verschijnen de leerlingen van verschillende opleidingen voor jongens en meisjes voor de camera.
In Nieuw-Amsterdam zijn veenarbeiders bezig met de productie van turf. Een boer ploegt met twee ossen, maar de trekker heeft in 1927 ook al zijn intrede gemaakt. Op de eiermarkt in Hoogeveen is het een drukte van belang
================================================n De filn  duurt 45 minuten en is te zien van dinsdag 20 december t/m vrijdag 30 december te zien in het Drents Archief. ij.
De toegang is gratis.
De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur. Woensdagmiddag 21 december is het Drents Archief om 15.30 uur gesloten. Vrijdagmiddag 23 december is de filmzaal van het Drents Archief speciaal geopend.  van 13.00-17.00  

 

 

 

 

 

 

 

Kunst & Cultuur 7 december 2016

Oud-conservatoren Drents Museum nemen eerste exemplaar in ontvangst
Alle eer aan prof Van Giffen in 133ste editie van Nieuwe Drentse Volksalmanak 

ASSEN _Op 12 december verschijnt de 133ste editie van de Nieuwe Drentse Volksalmanak. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan de archeologen Wim van Es, Diderik van der Waals en Piet Kooi. Zij waren allen conservator bij het Drents Museum, net als hun illustere voorganger Albert Egges van Giffen die op 12 december exact honderd jaar geleden zijn ambt aanvaardde.
Professor Van Giffen is van groot belang geweest voor de archeologie van Drenthe. Niet alleen heeft hij talloze opgravingen verricht en heeft hij zich opgeworpen als de hoeder van de hunebedden, hij was ook van grote betekenis voor de collectievorming in het Drents Museum. Onder zijn beheer is de collectie uitgegroeid tot een van de belangrijkste van Nederland.
Ook op 12 december wordt in het Drents Museum eveneens de tentoonstelling' ’t Spittertien van Drenthe'  geopend over Van Giffens aanstelling in 1916, zijn eerste Drentse opgraving in 1917, zijn netwerk en zijn belangrijkste wapenfeiten in Drenthe. De tentoonstelling is te zien tot en met 12 maart 2017.
De archeologische artikelen in de Nieuwe Drentse Volksalmanak 2016 hebben allemaal op een of andere manier iets met Van Giffen van doen. 
Auteur Pieter den Hengst beschrijft bijvoorbeeld de resultaten van Van Giffens opgraving in de Magnuskerk in Anloo en Leo Verhart belicht het driedelige hunebeddenboek van Van Giffen dat in de jaren 1926 en 1927 verscheen. Het boek was Van Giffens meesterproef om als archeoloog te laten zien wat hij in zijn mars had.

De nieuwste editie van de Nieuwe Drentse Volksalmanak bevat nog meer interessante kost. Het onderzoek van Ada van Dijk-Van Eerden werpt nieuw licht op de tichelwerken langs het Peizerdiep.
Naast grote opdrachtgevers zoals kloosters en kerkelijke instellingen waren ook particulieren actief op de baksteen- en dakpannenmarkt. Joan Hemels schrijft over letterzetter Harm Schoemaker die zijn herinneringen aan zijn 50-jarige loopbaan bij Van Gorcum optekende in een schriftje.
Prof.Tjalling Waterbolk deed onderzoek naar de liedjes die gezongen werden bij het maken van fluitjes en ‘huppies’ en Bart Wever schrijft over het bisschoppelijk kasteel te Vollenhove, dat in de middeleeuwen werd verdedigd door een legertje Drentse borgmannen. Die borgmannen waren door de bisschop beleend met een boerderij in Drenthe.
Dde Nieuwe Drentse Volksalmanak bestrijkt een breed veld en biedt elk jaar 200 pagina’s bouwstenen voor de regionale geschiedschrijving. Wie geïnteresseerd is in het lange en rijkgeschakeerde verleden van Drenthe mag de Nieuwe Drentse Volksalmanak niet missen.

 

 

Kunst & Cultuur 29 november 2016

RTV Drenthe en het Huus van de Taol orrganiseren in december Drents Knderliedtis- Festival

ASSEN - Sinds kort is het muziekpakket Het Jaor Deur (met Drentse kinderliedties) voor elke muziekliefhebber beschikbaar. Rondom de hoogtijdagen in het jaar zijn twintig spiksplinternieuwe Drentse kinderliedjes gemaakt. Daarbij kan gedacht worden aan liedjes over verjaardag, Sinterklaas, schoolreis, Kerstmis, Sint-Maarten, kinderboekenweek, avondvierdaagse, Pasen, wintertijd e.d.  Het pakket bestaat uit een tweetal cd’s (een ‘gewoon’ album en een karaoke-cd) en een mooi vormgegeven boekwerk met daarin alle liedjes (met illustraties van Jet de Wilde).
De liedjes uit Het Jaor Deur vormen de basis voor het Drents Kinderliedtiesfestival.
Op de zaterdagen in december (met uitzondering van oudjaarsdag) wordt dit liedtiesfestival op TV Drenthe uitgezonden. Twaalf groepen  - variërend van trio tot koor van twintig kinderen - hebben elk een lied van Het jaor Deur ingestudeerd. In drie voorrondes zullen zij strijden om een felbegeerde plaats in de finale, die op Kerstavond wordt uitgezonden.
De jury, bestaande uit Josien van Beek, Erwin Hiddingh en Bert Rossing, beoordeelt de liedjes en kiest elke aflevering een finalist.
Naast de drie winnaars van de voorrondes treedt het koor van OBS Commissaris Gaarlandt uit Nijeveen tijdens de finale-avond op als speciale gast. Het Nijeveense koor laat dan het kerstlied Daor kiek ik aal jaor weer naor oet horen.
De winnaar wordt op 24 december bekendgemaakt. Het winnende koor een krijgt een trofee overhandigd.

Aan het festival doen mee:
Koor OBS De Marskramer uit Assen; Toonkunstkoor Emmen Kinderkoor Beilen| De Welnootjes uit Nijeveen
Trio Jonna, Laurien en Marise uit Noord-Drenthe
Ozewiezewoze uit Sleen
Stempalet uit Peize
Stadskwartier uit Meppel
Koor CBS De Arendsvleugel uit Ruinerwold 

Het Drents Kinderliedtiesfestival is een samenwerking van RTV Drenthe en het Huus van de Taol.

Kunst & Cultuur 28 november 2016

Lustrum-Kerstconcert door vijf cchr. koren

ASSEN - Vijf Asser koren geven op vrijdag 23 december een gezamenlijk Lustrum-Kerstconcert in De Voorhof aan de Martin Luther Kingweg.De meewerkende koren zijn:  Geref. Mannenkoor Noord-Drenthe o.l.v. Marnix Onrust, Geref. Evangelisatie-koor Assen o.l.v. Arian v.d. Mark,  Geref. Ouderenkoor Onder Ons o.l.v. Aly Mosselaar, Geref. Kinderkoren Eigenwijs (Assen) en Mirakel (Zuidhorn)  o.l.v. Annet Dwarshuis, Cantorij GKv enAssen-Zuid o.l.v. Marnix Onrust.Ook is er veel samenzang.
De koren worden begeleid door orgel, piano, dwarsfluit en trompet.

=======================================
Het concert begint om 19.30 uur (kerk open om 19.00 uur).
De toegang is gratis. Wel wordt er een deurcollecte gehouden.Het batig saldo van deze collecte is voor KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij)

 

 

Kunst & Cultuur 23 november 2016

 -------

Asser Kamerkoor Arpeggio in de Rolder kerk met speciaal concert ‘Van Advent naar Kerst

ASSEN - Het bekende Asser Kamerkoor Arpeggio brengt o.l.v. Peter Siebesma in de sfeervolle 15e -eeuwse Rolder Jacobuskerk op zondagmiddag 11 december met het thema ‘Van Advent naar Kerst’ ,muziek passend bij de tijd van het jaar. Samen met het strijkersensemble, Continuo en het Trombonekwartet BoneBrass brengen zij de bezoekers in de sfeer van kerst.
Het wordt een gevarieerd programma met composities uit de 16e en 17e eeuw. Gebracht wordt  o.a. het Ave Maria van Arcadelt, het vijfstemmige ‘Hodie Christus natus est’ van Sweelinck, instrumentale en vocale composities van Bach, waaronder Wie schön leuchtet der Morgenstern, In Dulce Jubilo van Buxtehude en O magnum Mysterium van Gabrieli. Arpeggio zal ook een aantal prachtige Oud-Nederlandse kerstliederen ten gehore brengen waaronder ‘Maria die soude naar Bethléhem gaan' in een eigentijdse zetting van Louis Toebosch.
Van de  Praetorius wordt tenslotte, na een aantal van zijn liederen (sommige met samenzang), besloten met het 'Puer natus in Bethlehem' door koor, blazers, strijkers en continuo dat eindigt met samenzang.

=================================================Meer iInformati
www.rolderconcerten.nl.

 

 

 

 

 

Laatste nieuws