zondag 24 oktober

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Wijken - Marsdijk 12 januari 2015

Opfiscursus'verkeer  'Veilig op weg' in Marsdijk
ASSEN -
 De Cursuscommissie Marsdijk organiseert op 28 januari een opfriscursus ‘Veilig op weg’ in Msrsdij. .  Deze  cursus is bedoeld voor verkeers-deelnemers van voetganger tot automobilist.
In de cursus komen onder meer  aan de orde (gedrags) regels, het voorrang geven, de borden, de strepen op de weg, het parkeren, de verlichting, het erf en  de rotondes.
Verder worden vragen zo uitvoerig mogelijk beantwoord.
De cursus wordt afgesloten met een gevarieerde verkeerstest waar cursisten aan u mee kunnen doen.
Zijn krijgen ook een naslagwerk mee naar huis.
De cursus wordt gegeven door de heer Jan de Maar.
en gehouden in de Dissel.
---------------------------------------------------Tijd:  19.30 - 22.00 uur. 
Voor meer info:
cursuscommissie@marsdijk.nl of 0610715830

Wijken - Marsdijk 30 december 2013

Bibliotheek Marsdijk dicht maar Speelotheek blijft, groter dan ooit

ASSEN - Bibliotheek in De Dissel in Marsdijk is gesloten, maar het goede nieuws is  dat  de Speelotheek ‘Speul’n-derwies’ open blijft  op dezelfde plaats in het oude bibliotheekfiliaal.
De openingstijden blijven ook de zelfde.  
Op woensdagmorgen, donderdagavond en zaterdag kan meer dan voorheen speelgoed worden geleend.

Het speelgoedassortiment wordt uitgebreid en aangevuld met allerlei end speelgoed voor kinderen van alle leeftijden. Dat varieert van bordspelen en puzzels tot een driewieler.  
De medewerkers van de
speelotheek zullen de bezoekers ook in 2014 met raad en daad bijstaan.
---------------------------------------------------
Speul’nderwies is gevestigd inde Kleuvenstee  in Marsdijk,
Openingstijden: woensdagochtend van 9.15 – 10.45 uur; donderdagavond van 19.00 – 20.30 uur en zaterdag van 10.30 – 13.30 uur.

Wijken - Marsdijk 16 april 2013
Viering zilveren jubileum obs De Marskramer ingezet met opening nieuwbouw *
Opening nieuwbpuw De MarskrmerASSEN – De viering van het zilveren jubileum van De Marskramer is maandag ingezet met de opening van het nieuwe schoolgebouw door wethouder Maurice Hoogeveen.
Hij deed dat met het metselen van 25 stenen, die door 25 leerlingen van de school waren beschilderd.
De hele week zijn er activiteiten voor de leerlingen, zoals bloem-schikken, kleien, voorlezen, zang, interviewen, dansen, dichten en sieraden maken. Ook is er een bioscoop ingericht in de nieuwe teamkamer, waarin voor iedere groepOpening nieuwbpuw De Marskrmer een film wordt vertoond. En als hoogtepunt is er op don-derdag 18 april een optreden van DIEDRIE voor alle kinderen
Zaterdag 20 april wordt de feestweek afgesloten met een reünie voor alle oud-leerlingen en (oud-)leer-krachten van  obs De Marskramer.

Opening nieuwbpuw De Marskrmer
Wijken - Marsdijk 4 april 2013

De levende grasmaaiers van Ron Rogaar weer druk aan het werk in de Marsdijker Schapen op de LandjesLandjes
ASSEN – De schaapskudde van Ron Rogaar, die vorig jaar in Marsdijk op ‘De Landjes’ in werd ingezet voor de begrazing, keert  zondag 14 april voor een nieuw seizoen van stadsbe-grazing terug.
Dat zal ongetwijfeld met instemming  door de  Marsdijkers worden begroet, want was er in het begin wat weerstand tegen de komst van de grazers,
toen de schapen eenmaal aan het werk waren bleken ze al gauw een permanente bezienswaardigheid, die gemist werd toen de schapen naar het winteronderkomen moesten,
Om 10  uur komt de gescheperde kudde bij de fietsbrug over het Havenkanaal aan en kunnen het beekdalgebied weer in.  Volgende week oefent de kudde in het lopen over de fietsbrug, van de nachtweide waar ze dan vertoeft, naar Op weg naar het groene grasDe Landjes.
Tijdens het startmoment
op de zondag wordt ook
de eerste picknicktafel in De Landjes onthuld. Deze heeft Pro Assen (school voor praktijkonderwijs) geschonken.

De  tafel is geplaatst in het natuurgebied, zodat bezoekers in alle rust van de omgeving kunnen genieten.
De schaapskudde bestaat uit zo’n 250 Drentse heideschapen.
Grote delen van het gebied zijn drassig. Maaien is daardoor lastig, maar de schapen kunnen zorgen voor begrazing. De schapen eten graag gras en kruiden. Doordat een deel van de planten wordt opgegeten, krijgen andere planten en kruiden meer ruimte. Zo ontstaan meer verschillende planten in het gebied.
Bovendien nemen schapen zaden mee via hun vacht en poten. Ook dat draagt eraan bij dat allerlei planten zich over het gebied kunnen verspreiden.
________________________________________________
Elke werkdag van 8.30 tot 16.30 uur zullen zij De Landjes begrazen onder leiding van een schaapsherder en twee bordercollies.
Ron Rogaar tussen de wethouders Smit en Langius


 

Wijken - Marsdijk 11 december 2012

Speel-o-theek Speul’nder-wies Marsdijk ontvangt 1000 euro van Oranjefonds

ASSEN
- Voor het project 'Buiten Spelen' ontvangt  Speel-o-theek Speul’nderwies een bedrag van duizend euro uit het Oranjefonds. Het doel van dit project is om kinderen in Assen de mogelijkheid te geven om met splinternieuw speelgoed samen buiten te spelen.
Met dit geld wordt het bestaande aanbod van buitenspeelgoed uitgebreid met o.a. stepjes, glijbanen, trampolines, voetbaldoelen en andere benodigdheden. Het buitenspeelgoed kan geleend worden door de leden, maar de speel-o-theek werkt ook samen met o.a. de gemeente en 'Resto Van Harte’. Het kan ook geleend worden door scholen (kleutergymnastiek), peuterspeelzalen, buurtverenigingen of tijdens ‘de burendag of straatspeeldag. Voor een verjaardagsfeestje zijn bij de speel-o-theek ook verjaardagsdozen samengesteld.
Deze dozen zijn gevuld met allerlei spelletjes en kunnen samen met het grotere buitenspeelgoed goedkoop voor een uitdagend verjaardagsfeestje thuis gebruikt worden. De speel-o-theek is te vinden in wijkgebouw De Dissel aan de Kleuvenstee.
_________________________________
Voor meer info:   www.speelotheek-assen.nl.  en mevr. Lammie Post (speelgoedcommissie) T 06-465 31 372  of Franny Trompert (vrijwilligerscoördinator en penningmeester) T 0592345871.

                                                                                                            

Wijken - Marsdijk 14 oktober 2012

B & W op bezoek bij Bewo-nersoverleg Marsdijk en fietst in de regen door de BOM Marsdijkwijk
ASSEN - Het gemeentebe-stuur is op tournee langs de verschillende stadswijken. Belangrijk onderdeel van het bezoekprogramma zijn gesprekken met het Bewo-nersoverleg waarmee aller-lei relevante zaken de wijk betreffende worden doorgesproken.
Na een gelaagd bezoek aan het Noorderpark waar onder meer met  een ‘trekkertram’ een rondtocht door de wijk werd gemaakt was afgelopen vrijdag Marsdijk aan de beurt. De rondtocht door Marsdijk en omliggende gebieden, ging nu op de fiets. De in de wijk gevestigde firma Grootjans had hier de fietsen voor be-schikbaar gesteld. Er zou onder meer een bezoek worden gebracht aan de schaapskudde waar Marsdijk sinds kort ovBOM Marsdijker beschikt.
Door de tijdvragende gesprek- ken tussen bewonersoverleg en de leden van het College, liep het tijdschema niet helemaal synchroon met het programma en moest dit onderdeel worden geschrapt.
 

De beestjes waren al op stal en de fotograaf miste daardoor een fraai fotomoment.
Een motregen noodzaakte het fietsende gezelschap tot het dragen van regenkleding. De regenjas van wethouder Albert Smit (PvdA) stamde nog uit de tijd van voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen gBOM Marsdijketuige het ‘rugnummer’ (D66) dat hij droeg. De gevatte opmer-kingen waren daarom niet van de lucht en daarbij liet vooral wethouder Jaap Kuin zich niet onbetuigd.
“Niet vergeten links af te slaan!” hield hij de vooraan rijdende wethouder Smit met de D66 regenjas voor, toen de groep een kruising naderde.
Na afloop van de nuttige tocht was er nog een samenzijn dat de gelegenheid bood nog even gezellig over de ervaringen na te praten.

Bijdrage Bert Jippes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Wijken - Marsdijk 27 mei 2012

Nieuwigheid: elektronische  tijdmeting Vierde Marsdijk Run met grote deelnMarsdijk runame en prachtig loopweer
ASSEN - Het prachtige weer was natuurlijk een steuntje in de rug van de organisatoren van de Vierde Winkelrijk Marsdijk Run want het aantal deelnemers kwam uit op rond 200 en dat stelde iedereen tevreden. De run was bij voorbaat dus al een succes. Een nieuwigheid was dat de tijdmeting elektronisch geschiedde en elke loper zijn prestatie zeer modern vastgelegd kreeg.
De jeugd was uitstekend vertegenwoordigd op de run; de groepen 1 en 2  en liepen een rondje van 500 meter e4 de Marsdijk runn hadden bij de meisjes als winnaar Bente Warnders met een tijd van 02:33.07 en bij de  jongens Maarten Beute in 02:36.05. De kinderen uit de groepen 3,4 of 5 moesten twee ronden gaan en dat deed David Kloet met een tijd van 04.04.25 en het snelst bij de jongens en Dian van Zanten was met 4:23.95 de beste.
De oudere kinderen kregen 1500 meter lopen voor de kiezen.  Hier speelde de warmte een rol want 1500 meter was langer dan de meeste lopers dachten,
Als eerste eindigde Patrick Philips in 05:53.02 en bij de meisjes werd Sanne Wals met een tijd van 6:50.06 winnaar,
4 de Marsdijk runHet zwaardere loopwerk werd geleverd door de dames en heren die 5 dan wel 10 km moesten afleggen. Bij de 5km ging Ludy Timmer in 17:12.85 als eerste door de finish, bij de dames was Denise Brouwer de snelste met  23:15.55. op de klok.
De 10 km was bij de mannen voor Robert Huisjes in 36:13.00 en bij de dames  won Annemiek Watermulder in  47:05.75.
Bij de lustrum Run van volgend jaar kunnen deze winnaars en de andere deelnemers hun tijden vergelijken met hun dan te leveren prestaties. Mooi om te zien welke vooruitgang is geboekt.

Bijdrage Ineke Heijting

 

Wijken - Marsdijk 3 april 2012

Speul’nderwies bouwt met Assen mee met veel nieuw speelgoed

ASSEN – Er wordt fiks gebouwd in Assen en Speel-o-theek Speul’nderwies speelt daar attent op in met nieuw speelgoed en een speciale themadoos. In dit geval is dat ‘Bouwen’. De Speel-o-theek pakt dit jaar uit met prachtig nieuw speelgoed zoals ToolKid gereedschap, bestemd voor jongens én meisjes van vijf tot twaalf jaar.
Het gaat om echt gereedschap, afgestemd op kinderen! Het is gemakkelijk hanteerbaar en sluit aan bij de fysieke en motorische ontwikkeling van het kind. Er worden speciale instructiebladen met foto’s meegeleverd, zodat de kinderen op de juiste manier met het gereedschap leren om te gaan. Ook de veiligheidsbril ontbreekt niet. Nu kan ieder kind een insectenhotel voor de tuin maken.

Daarnaast introduceert Speul’nderwies de themadoos. Dat is een doos met speelgoed rond een bepaald thema, zoals een doos met bouwspeelgoed. Er zit heel veel speelgoed in deze doos dat in een keer kan worden geleend. Aangezien er normaal maar drie artikelen mogen worden geleend, is deze doos dus heel voordelig. Over drie maanden wisselt het thema en komt ander speelgoed in de doos.
Er zit ook een boekenlijst bij met prentenboeken, boeken voor beginnende en gevorderde lezers en uiteraard ook de informatieve boeken, die allemaal in de bibliotheek klaar staan.
_____________________________________________________
Speul’nderwies is  te vinden in de wijk Marsdijk, in de bibliotheek aan de Kleuvenstee 2A.
Woensdag          9.15 – 10.45 uur

Donderdag         19.00 – 20.30 uur

Zaterdag             10.30 – 13.30 uur

 

 

Wijken - Marsdijk 26 mei 2011

Kleuters Marsdijk bij de bur-gemeester op visite onder indruk van ‘zijn grote huis’
Op bezoek bij de burgemeesterASSEN – De toekomst nam dinsdagmorgen bezit van het stadhuis, ofwel ‘het huis van de burgemeester’, zoals een paar jonge Assenaartjes dachten. Een heel groot huis, vonden ze. Dat beeld werd even later gecorrig-eerd, want ze kregen uit de mond van burgemeester Heldoorn zelf te horen dat dit het huis van de gemeente was, waarin hij zijn kantoor heeft.
In januari van dit jaar was de burgemeester op bezoek bij de jonge kinderen van kinderopvang Aska, waar hij ze voorlas in het kader van de Voorleesweek. Het was een gezellige bijeenkomst die uit-mondde in de uitnodiging van de eerste burger aan de kinderen en de juffen eens een bezoek aan  het stadhuis te brengen. Dinsdag -morgen was het dus zover en even na tienen stonden ze opgewekt voor het gemeentehuis, waar de de burgemeester hen al stond op te wachten en ze begroette.
De kleuters mochten daarna rond kijken in het huis  waar de burgemeester zijn kantoor heeft, dat voor hen open stond.
Ze kregen de echte burgemeestersketting en mooie van elders gekregen spullen te zien.
Zo werd een foto van de wand gehaald waarop de burgemeester met prinses Maxima vereeuwigd staat. Dat maakte wel even een boel indruk op de jongste jeugd. Zelf hadden ze Puk meegenomen, de mascotte van  Aska. De juffen hadden Op bezoek bij de burgemeesterdeze als verrassing aan-gekleed als de burgemeester, compleet  met ketting. Er viel niet alleen veel te zien, er was ook voor een door de bezoekertjes zeer gewaardeerde traktatie gezorgd. Bij het afscheid kreeg de burgemeester een pakje waarin een fraai ingelijste foto zat van de keer dat hij bij de kinderen op bezoek was 
Voor de kinderen was er ook een presentje bestaande uit een jojo en een zacht beertje. Uitgeleide gedaan door hun gast-heer verliet de kinderschaar het stadhuis, opgewekt maar ook een beetje onder de indruk van wat ze deze ochtend hadden mogen meemaken.

Bijdrage Ineke Heijting
 

 

Wijken - Marsdijk 24 mei 2011
Wethouder ontving boek over historie
Kinderboerderij De Beekdal-hoeve (Marsdijk) vierde 10-jarig bestaan

ASSEN - Wethouder Alex Langius kreeg vrijdag uit handen van voorzitter Hans Derks het eerste exemplaar aangeboden van het prachtig in kleuren uitgevoerde boekje ‘10 Jaar Beek-dalhoeve’. Hierin is de geschiedenis vastgelegd van een mooi project in de wijk Marsdijk, geschreven naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van de kinderboerderij De Beekdal-hoeve. 
‘Kinderboerderijen zijn belangrijk voor de stad, de wijk, en voor de buurt. Ze zijn ontmoetingsplaatsen, ze brengen oud en jong samen en zorgen ervoor dat met name kinderen op een laagdrempelige wijze in aanraking komen met dieren en de natuur’, zo staat te lezen in het voorwoord dat de wethouder in  het boek schreef.
De Beekdalhoeve werkt nauw samen met de stichting Van Boeijen, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Het doel van deze samenwerking is het bevorderen van hun integratie in de  samenleving .
Doordeweeks verrichten de cliënten de noodzakelijke werk-zaamheden onder leiding van Wilco Jonkman. In het week-end houdt een grote groep vrijwilligers zich bezig met onder-houdswerkzaamheden.
En dat dankzij de middelen die door sponsoren en donateurs be-schikbaar worden gesteld.
Een gemêleerd gezelschap van circa 40 personen, bestaande uit sponsoren, donateurs, vrijwilligers en een drietal raadsleden (Inge Eshuis (D66), Harmke Vlieg-Kempe (ChristenUnie) en Egbert Prent (PLOP)) woonde de presentatie van het boekje bij.
Na afloop van het officiële gedeelte kregen de aanwezigen een rondleiding over het complex.
Daar bezocht men de Vlindertuin, die door vrijwilliger van-het-eerste uur Roelf Oosterveld wordt onderhouden en de bijzondere ballonwoning, die enige jaren terug op inititief van Mevrouw Marijke Mulder met grote steun van de SWA tot stand is gekomen en dient als ontmoetingsruimte.
Ook werden  diverse dierenonderkomens met een bezoek vereerd en mocht wethouder Langius even kennismaken met een zwart-wit biggetje dat in de armen van de wethouder schreeuwde als het bekende speenvarken. 
In zijn toespraak sprak de wethouder de wens uit dat De Beekdalhoeve nog heel lang zal bestaan.
Laatste nieuws