maandag 24 september

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Voorpagina 20 september 2018

Zaken die ons raken

Mantelzorg.

ASSEN- Het systeem van mantelzorg voor de hulp vragende medeburgers werkt niet zoals men graag wil. Dit lazen we in de krant en dit hoorden we via de radio en televisie. Bij ons lokte dat discussies uit. Onze eerste reactie was: Dat men daar nu pas achter komt! Daarna vonden en vinden we dat dit resultaat de huidige situatie goed weergeeft. De familiebanden en de sociale omstandigheden zijn geheel verschillend van vroeger geworden.
De eerst aangewezen hulpverleners, de kinderen wonen vaak te ver weg en ze hebben het meestal veel te druk met hun eigen gezinnen en banen om hulp te kunnen bieden. De omgeving/ buren en zo, zijn eveneens te veel bezet of te oud om geregeld hulp te kunnen bieden. In een noodgeval zullen ze wel wat doen, maar niet op een regelmatige basis. Hulp in de omgeving vragen durf je als oudere bijna niet te doen. Je wilt geen ruzie of spanningen uitlokken. Die liggen altijd op de loer.
Het ergste en ook het domste dat de beleidsmakers hebben gedaan is het op voorhand ontmantelen van veel zorgcentra.
Ze denken en dachten dat die centra meer geld zouden kosten dan het langer thuis blijven wonen. Maar als er zorg aan huis moet worden geboden is dat duurder dan het leveren van zorg in een zorginstelling vermoeden wij.
De oplossing moet volgens de deskundigen worden gezocht door hulp te vragen in een bredere omgeving dan men was gewend. Wij denken dat dit ook niks of te weinig gaat opleveren. We zijn van mening dat men weer meer moet inzetten op goed geoutilleerde zorginstellingen. Hulp kun je daar inkopen als de portemonnee het toestaat. Lukt dit niet dan moet het algemene middelen worden betaald. Dus terug naar een aangepaste vorm van het vroegere systeem. Maar, voor de duidelijkheid: We zijn maar leken op dit terrein. Zo als het nu gaat, gaat het niet goed.

Niet de huid verkopen voordat de beer geschoten is!

Jaap Bouma.

 

Laatste nieuws