zondag 26 februari

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: geheel bewolkt, lichte regengeheel bewolkt, lichte regen
ZW
30 km/h
max: 10°C
min: 6°C
Kort nieuws
Sport 13 februari 2017

AVO hield Mid-Fryslân met 33–25 goed op afstand

ASSEN - ,Na de goede wedstrijd van vorige week tegen koploper KVA  wist AVO dat er tegen de friezen ook kansen lagen. In de beginfase bleven beide teams elkaar in de score goed volgen, al was de doelpuntenproductie nog maar matig. AVO speelde ook nu weer degelijk en bij vlagen in een hoog tempo.
n de eerste tien minuten hielden beide teams elkaar nog wel in evenwicht al werd er niet veel gescoord, 6 – 5. Maar AVO wist  de gasten verdedigend steeds beter onder druk te houden. Langzamerhand werden de kansen beter afgerond en zo had AVO de wedstrijd onder controle. Bij de rust stond het toch al 14 – 10 in Asser voordeel. Na de rust kwam AVO het beste uit de startblokken en nam met drie doelpunten direct meer afstand, 17 – 10. In die tweede helft was AVO veel schotvaardiger dan voor de rust, terwijl het Mid-Fryslân kon beteugelen. Het scoreverloop viel steeds gunstiger uit voor AVO. Na 27 – 20 kwamen de Friezen nog weer terug tot 27 – 23 en de gedachten gingen nog even terug naar de wedstrijd in december in Grou toen Mid-Fryslân ons na een ruime voorsprong bijna bijhaalde.
Zondagmiddag g kwam het gelukkig niet zo ver. De Assenaren waren in de slotfase uitstekend op schot en nog zesmaal tegenover twee doelpunten voor de gasten, 33 - 25.
Met dit resultaat staat AVO met nog twee wedstrijden te spelen op een goede plaats. De volgende, (op een na laatste), wedstrijd zal worden gespeeld in Nijverdal tegen NKC “51 op zaterdag 4 maart. Aanvang 18:30 uur.        

 

 

rm Jan Scheepstra  

Sport 9 februari 2017
Drents schaatstalent Henk Groen raakte schaatsslag kwijt.
 
ASSEN - Onderzoekers van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam werken samen aan de ontwikkeling van een meetschaats en hopen dat topschaatsers daarmee hun slag kunnen verbeteren. De Kennis van Nu zoekt uit wat deze techniek kan betekenen voor nieuwe inzichten in trainingsmethoden. In het verleden raakten veel talentvolle schaatsers hun slag kwijt terwijl zij trainden om kampioen te worden. Helpt deze schaats om dit soort persoonlijke drama’s voortaan te voorkomen?
Sport ingenieur Eline van der Kruk (TU Delft) werkt al jarenlang aan de ontwikkeling van een meetschaats, een schaats die meet welke krachten een schaatser op het ijs zet. Hiermee kunnen topschaatsers in de toekomst real-time feedback krijgen via een VR-bril, en kan elke schaatser, individueel werken aan de beste techniek die past bij zijn/haar lichaamsbouw.
Als presentatoren Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken wat deze technologie voor topschaatsers kan betekenen, horen ze van bewegingswetenschapper en schaatstrainer Jac Orie dat deze uitvinding mogelijk helpt in het individualiseren van trainingsmethoden.
Iets wat volgens Jac Orie nodig is omdat, in het verleden, veel jonge schaatstalenten kapot zijn getraind. 
Volgens Orie lag de aandacht van trainers voorheen op een standaard aanpak voor elke schaatser, en raakten de schaatsers zwaar belast. Veel van hen raakten daardoor op onverklaarbare wijze uit de running. Een van hen is Henk Groen, een veelbelovend meervoudig juniorenkampioen in de jaren 80, die bekend stond als ‘de schaatsende havo-scholier uit Emmen’. Groen was een belofte. Maar nadat hij werd opgenomen in de kernploeg kon hij vrij snel niets meer. Hij raakte letterlijk zijn slag kwijt en verdween geruisloos van het schaatstoneel. Wat gebeurde er bij hem? Henk Groen en Diederik Jekel zoeken het uit bij Romain Meeusen, expert op het gebied van overtraining.
Zij komen er achter dat Groen waarschijnlijk kampte met een uitputting van zijn hypofyse, een hormoonklier in de hersens. Hij heeft mogelijk zelfs DNA schade in zijn spieren opgelopen door de wijze waarop hij werd getraind. Volgens Jac Orie staat het verhaal van Henk Groen niet op zichzelf en is hij een voorbeeld van wat veel jonge schaatstalenten is overkomen.
======================================
Vanavond (donderdag) is er op NPO eenuitzending gewijd aannde ervaringen van Henk Groen. Aanvang 1o30
 
 
 
 
Sport 7 februari 2017

Veilig AVO 1 versterkt tweede team en verliest van aanstaande kampioen AKV (24-26)

ASSEN- Met nog vier wedstrijden in de zaalkorfbalcompetitie te spelen is AVO in veilige haven. Maar na het verlies van vorige week in Wormer tegen Groen Geel  is ook het kampioenschap uit het zicht verdwenen. Dat heeft er to geleid dat AVO zondagmiddag in een sterk gewijzigde opstelling speelde.
Dit ten faveure van AVO 2 dat de punten nog hard nodig heeft. Zo was AVO 1 op vijf plaatsen gewijzigd en speelden Rianne Echten, Daniël Zonderman en Viola Bebingh, (terug na een langdurige blessure), in AVO 2. Koploper KVA 1nam al snel een 0 – 3 voorsprong voordat AVO wist te scoren. Maar door het enthousiasme waarmee AVO het team uit Amstelveen te lijf ging werd het verschil niet groter dan twee doelpunten en dat wist AVO tot de rust ook zo te houden, 11 – 13.

Na de rust kwam AVO uitstekend uit de startblokken en binnen vijf minuten was de stand gekanteld door zes doelpunten van AVO tegenover twee van de gasten, 17 - 15. AVO wist deze voorsprong goed vast te houden totdat KVA na 19 – 17 toch weer gelijk wist te maken, 19 – 19. Vanaf dat ogenblik ging de score om en om en pas bij 21 – 21 bracht een run van vier doelpunten van KVA de stand op 21 – 25. Opnieuw kwam AVO weer terug maar bij 24 – 26 met nog een minuut of twee te gaan was de tijd te kort om er nog een beter resultaat van te maken en rondde KVA de wedstrijd af bij 24 – 28.
=========================================

Volgende week zaterdag kunnen de bezoekers in Amstelveen al kampioen worden in deze Overgangsklasse. Voor AVO restte wel het verlies van deze wedstrijd maar het team verdient een groot compliment voor de wijze waarop werd gespeeld en de strijdlust waarmee dit gebeurde. Volgende week zondag speelt AVO 1 tegen Mid-Fryslân 1. Ook deze wedstrijd wordt gespeeld in de Marsdijkhal, zondag 12 februari, aanvang 14:30 uur.

 

Sport 24 januari 2017

Darters Marsdijkhal 1 hadden grote moeite met De Rietplas maar wonnen en blijven aan kop.

ASSEN - – Een complete offday heeft de darters van de Marsdijkhal 1 maandagavond bijna dure punten gekost. Maar toch werd op bezoek bij De Rietplas 5 in Emmen met 4-5 gewonnen. De Emmenaren begonnen sterk aan de partij en namen verrassend een voorsprong.
Met enige moeite wist Frank Andringa, de Marsdijkhal weer op gelijke hoogte brengen, waarna Peter Marissen er 1-2 van maakte.

Maar de gastheren lieten zich niet van de wijs brengen en wisten in de laatste singlepartij de stand weer gelijk te trekken.
Waar de darters van de Marsdijkhal het hele seizoen al sterk zijn in de koppels, lukte het in Emmen even niet. De Rietplas wist opnieuw een voorsprong te nemen. Het was het teken voor de Assenaren om er nog een schepje bovenop te doen. Eerst was het het koppel Yannick van de Reijen/Frank Andringa dat won, vervolgens deden Marcel Bos en Peter Marissen hetzelfde. Maar in de laatste koppelwedstrijd ging het toch weer mis: 4-4.
Even leek het erop dat de Marsdijkhal het slechte gevoel meenam naar de afsluitende teamronde. Maar na enkele goede scores kwam toch weer de hoop op een zege. En die zege kwam er, dankzij een strakke 86 finish. 
Door de overwinning blijft De Marsdijkhal ongeslagen aan de leiding in de eredivisie. 

Assenaar Marco Bruggemen prikt in Nijkerk nationale B-titel in het bord

ASSEN – Marco Bruggeman uit Assen  heeft het seizoen 2016 bijzonder goed afgesloten. De darter van DC De Marsdijkhal uit Assen wist tijdens het NK darten in Nijkerk de nationale titel in de B-categorie te winnen.
In sporthal Corlaer hadden zich 157 darters voor de B-categorie ingeschreven. Bruggeman begon sterk met twee 3-0 overwinningen. Daarna kende hij enkele lastige wedstrijden, maar toonde karakter.
In de finale trof Bruggeman Johann Brouwer. In een spannende wedstrijd won de Assenaar met 4-3 

Sport 18 januari 2017

Darters Marsdijkhal 1 doen goede zaken in sportieve broederstrijd 

ASSEN – De darters van Marsdijkhal 1 hebben dinsdagavond heel goede zaken gedaan in de  eredivisie. Tegen de clubgenoten van Marsdijkhal 4 werd met 8-1 gewonnen.
Voor beide teams is het duel van groot belang. Waar team 1 bovenaan de ranglijst staat en strijdt voor het kampioenschap, kan team 4 de punten goed gebruiken in hun strijd tegen degradatie.

In de openingswedstrijd is die spanning goed te merken. Peter Marissen had het moeilijk tegen Michel van der Heide, maar zorgde wel voor de voorsprong voor team 1. Die wordt een wedstrijd later uitgebreid dankzij een overwinning van Frank Andringa. Vervolgens bracht Erik Menger van team 4 de spanning terug. De afsluitende singlepartij was echter een prooi voor Bennie Lunshof, waardoor Marsdijkhal 1 met een ruime voorsprong aan de koppels kon beginnen.
 In de koppelwedstrijden liet het duo Frank Andringa / Bennie Lunshof er geen gras over groeien. Zowel hun eerste als tweede wedstrijd wonnen zij met 3-0. Tussendoor waren Yannick van de Reijen en Peter Marissen ook niet te stoppen. Met twee ruime zeges werd een 7-1 voorsprong genomen.
De afsluitende teamgame zorgde niet voor verrassingen. Marsdijkhal 1 was er vanaf de eerste pijl op gebrand om een zo ruim mogelijk zege te behalen. Dat lukte: 8-1.
Dankzij de zege behoudt Marsdijkhal 1 de koppositie in de eredivi
sie.

Sport 16 januari 2017

 AVO door zege in Vriezenveen op gelijke hoogte met koploper De Howeve (21–24) 

ASSEN - In de uitwedstrijd tegen Amicitia moest AVO alle zeilen bijzetten om de winst na een spannende wedstrijd naar Assen mee te kunnen nemen. Een niet te onderschatten tegenstander was er in Vriezenveen helemaal klaar voor om de punten in eigen huis te houden.  AVO speelde  met een op drie plaatsen gewijzigd team. Voor de geblesseerden Adriaan Dusee, Veerle Stougie en Daniël Zondeman speelden nu Marko Dolsma, Laura Sloot en Mark Daalmeijer.

In de beginfase was Amicitia het team met het meeste initiatief en na hun openingsscore bleven zij AVO tot de stand 5 – 6 goed volgen. In die fase halverwege de eerste helft nam AVO met drie scores op rij een 5 – 9 voorsprong. Dat bleek achteraf een prima stap in de uiteindelijke overwinning. De Assenaren konden die voorsprong met goed en gecontroleerd korfbal goed vasthouden en bij de rust zelfs uitbouwen naar een 8 – 14 ruststand. In de tweede helft kwam de thuisploeg even terug tot 10 – 14, maar AVO had direct het antwoord klaar met twee doelpunten van Joss Abbingh, 10 – 16. Dit beeld bleef gedurende de tweede helft bestaan.
Telkens als Amicitia iets van de achterstand wist goed te maken, was AVO er als de kippen bij om mee te scoren. In tegenstelling tot de wedstrijd in Assen waren de gastheren en –dames veel minder strijdlustig en ontstond geen moment van spanning. AVO controleerde, al werden in de tweede helft wel veel strafworpen weggegeven. Maar liefst negen strafworpen werden door Amicitia benut waarvan zeven in de tweede helft. Daarmee zette AVO zichzelf een aantal malen nodeloos onder druk. AVO kreeg in de hele wedstrijd twee strafworpen en benutte daarvan slechts één. 
De doelpunten waren van Joss Abbingh, 11 x, Lieneke Pries 5x, Rianne Echten en Bas Lammerts, beiden 3x, Marije Lunshof en Marko Dolsma, beiden 1x.
Door dit resultaat is AVO op gelijke hoogte gekomen met De Hoeve dat volgende week naar Assen komt voor de tweede wedstrijd. In Noordwolde werd verloren, (28 – 27).
De wedstrijd in de Marsdijkhal begint zondag 22 januari om 14:30 uur
        

 

 

 

Harm Jan Scheepstra

 

 

 

Sport 12 januari 2017

Darters Marsdijkhal 1 niet van de kop te verdrijven  

ASSEN – De darters van Marsdijkhal 1 zijn het nieuwe jaar winnend begonnen. Thuis werd 'De Gelegenheid' uit Musselkanaal met 6-3 verslagen, maar vanzelfsprekend ging dat niet. Na enkele weken winterstop hadden de Assenaren moeite om op stoom te komen.
Daar profiteerde De Gelegenheid al in de eerste wedstrijd van. Maar Frank Andringa, Peter Marissen en Yannick van de Reijen wisten deze achterstand met drie ruime zeges om te buigen in een 3-1 voorsprong.
Ook de koppelpartijen begonnen moeizaam voor De Marsdijkhal. De eerste wedstrijd ging verloren met 3-1. Dat werd hersteld door het Asser duo Van de Reijen/Andringa. Met twee 3-1 zeges zorgden zij voor de winst in de wedstrijd. Vervolgens konden Pe-ter Marissen en Bert Stavast de voorsprong uitbreiden naar 6-2.
In de afsluitende teamronde kon het alle kanten op. De Assenaren wisten moeizaam hun tripples te vinden, maar kregen toch kansen. Uiteindelijk waren het de gasten uit Musselkanaal die het laatste punt van de wedstrijd veroverden.
Dankzij de 6-3 zege blijft Marsdijkhal 1 halverwege  het seizoen ongeslagen aan kop in de eredivisie. Dinsdag wacht een nieuwe wedstrijd in Sportcafé De Marsdijkhal, tegen de clubgenoten van team 4.

Sport 9 januari 2017

 AVO laat in doelpuntrijke strijd tegen AKC in slotminuut kostbaar punt glippen (27-27)

ASSEN - In de zevende wedstrijd van de Zaalcom-petiite speelde AVO in Almelo tegen het door trainersproblemen gekwelde AKC. Dat werd een doelpuntrijke westrijd, die AVO in zijn voordeel bij de stand 26-27 leek te beslissen, maar in de allerlaatste minuut kon AKC toch nog gelijkmaken en met een punt naar Almelo terug keren.

AVO speelde met Laura Sloot voor de langdurig geblesseerde Veerle Stougie. De Assenaren gingen uitstekend van start en namen snel een 0 – 3 voorsprong voordat de thuisclub een antwoord had. Nadat beide teams op elkaar ingespeeld raakten bleek AVO toch het betere van het spel te hebben en drukte dat met een goed schotpercentage in een ruime voorsprong uit. Soms kwam de thuisclub wel dichterbij maar AVO had telkens het juiste antwoord klaar. Zo was de score bij de rust opgelopen tot 13 – 17. Daarbij waren voor AKC vijf doelpunten van hun topscorer Roy Hofstede, maar ook Lieneke Pries en Joss Abbingh waren erg sterk in het benutten van vrije ballen. Langzamerhand kwamen de beide teams dichter bij elkaar, 18 – 19. AVO liep toch weer uit maar zag onder groot enthousiasme van het thuispubliek hun eigen team toch weer naast AVO komen, 22 – 22.
Opnieuw kon AVO afstand nemen en hoewel de scherpte van de eerste helft verdwenen was, liepen de Assenaren opnieuw toch weer uit naar een 22 – 26 tussenstand.
In de laatste vijf minuten van de zuivere speeltijd kwam AKC weer helemaal terug en kwam opnieuw naast AVO, 26 – 26. In die slotfase moest AVO Daniël Zonderman, (knieblessure), vervangen worden door Mark Daalmeijer. Na weer een voorsprong, 26 – 27 van AVO, haakte de thuisclub toch weer aan en onder zinderende spanning verliepen de laatste seconden waarin AKC alsnog de gelijkmaker op het scorebord bracht. AVO had meer verdiend dan het gelijke spel, maar zo gaat dat in de sport.
Avo staat nu gedeeld op de tweede plaats met De Hoeve dat in Amstelveen van koploper KVA verloor. De twee geplande zaterdagwedstrijden in deze competitie werden afgelast vanwege de situatie op de Nederlandse wegen.
==========================================

Op 14 januari k speelt AVO opnieuw een uitwedstrijd en wel tegen Amicitia uit Vriezenveen. Deze wedstrijd begint om 19:45 uur in de sporthal De Stamper in Vriezenveen.

 

  

 

 

Harm Jan Scheepstra 

 

Sport 5 januari 2017

Provinciaal Sportgala Drenthe op 2 maart

ASSEN - Ook in het topsportjaar 2016, zijn er weer vele Drentse topsporters en ploegen die een belangrijke prestatie hebben geleverd. Zij krijgen op 2 maart letterlijk en figuurlijk een podium in het Atlastheater te Emmen waar bekend wordt gemaakt wie de verkiezing heeft gewonnen van de Drentse (top)sporters in de categorieën sporttalent, sportploeg, sportvrouw en sportman van het jaar. De presentatie is in handen van Marijn de Vries, journaliste en voormalig prof-wielrenster.
Dit jaar kent het Sportgala bijna dezelfde opzet als vorig jaar. In de meeste Drentse gemeenten worden ieder jaar de sporters uit die gemeente gehuldigd. Deze huldigingen vormen de basis en alle regionale winnaars plaatsen zich automatisch voor het Sportgala Drenthe op 2 maart. Op deze manier is dit als het ware de grote finale en zijn alle gemeenten vertegenwoordigd. De gemeenten die geen sportgala of huldiging organiseren leveren namen aan van (top)sporters die een bijzondere sportprestatie hebben neergezet in 2016.
De stembussen voor het publiek gaan open nadat het laatste regionale sportgala heeft plaatsgevonden en dus alle genomineerden per categorie bekend zijn. De nominatiecommissie kan daarnaast nog 'wildcards' toewijzen.  Anders dan vorig jaar kan het publiek nu op alle genomineerden stemmen en is er geen voorselectie. De stembussen zijn geopend van vrijdag 17 t/m zondag 19 februari. Onder de stemmers worden toegangskaarten voor het gala verloot. De uiteindelijke winnaars worden bepaald door drie jury’s, te weten: een topsportjury, een sportjournalistenjury en het Drentse publiek.

.

 
 

 

Sport 22 december 2016

Sporten op kunstgrasmat rubbergranulaat lijkt volgens RIVM verantwoord. Asser clubs kunnen blijven spelen

ASSEN _ Wethouder (Sport) Albert Smit heeft laten weten dat de gemeente de uitkomsten volgt van het onderzoek van het RIVM naar vermeende gezondheidsrisico’s als gevolg van sporten op kunstgrasvelden. Dat deed hij tijdens een gesprek met bestuurders van de Asser voetbalclubs.
Het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) maakte dinsdag  bekend dat volgens het onderzoeksinstituut sporten op kunstgrasvelden die bewerkt zijn met zogeheten rubbergranulaat verantwoord is.
Het RIVM voerde het onderzoek uit, nadat in oktober van dit jaar onrust was ontstaan nadat wetenschappers in een uitzending van ZEMBLA hadden aangegeven dat er gezondheidsrisico’s zouden kleven aan het sporten op kunstgrasvelden die zijn bewerkt met rubbergranulaat. Volgens de uitkomsten van het RIVM-onderzoek zijn die risico’s “praktisch verwaarloosbaar” en is sporten op dergelijke velden verantwoord. De onderzoeksresultaten werden door de minister gisteren aangeboden aan de tweede kamer.
Wethouder Smit hoopt dat de resultaten van het RIVM-onderzoek een geruststelling voor onder meer ouders van jonge voetballertjes betekenen. 
Wel blijft de gemeente de ontwikkelingen met betrekking tot kunstgrasvelden nauwgezet volgen. Zo lopen nog onderzoeken in Europees verband als ook in de Verenigde Staten, waarvan de uitkomsten in de loop van 2017 worden verwacht.

===============================
Meerinformatie: 
www.rivm.nl en www.sportengemeenten.nl. 

 

 

Laatste nieuws