zondag 24 juni

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Voorpagina 23 juni 2018

Zaken die ons raken

Verkeer.

ASSEN- In de krant lezen we geregeld dat mensen die veel te hard rijden of die te veel alcohol gedronken hebben, hun rijbewijs moeten inleveren. We denken dat deze maatregel weinig effect heeft. Hoe groot is de kans dat je aangehouden wordt om je rijbewijs te laten zien? Die kans is bijzonder klein, denken we op basis van de keren dat we aangehouden zijn. Ter geruststelling: We drinken nooit alcohol en we rijden nooit zo hard. Onze auto kan dat niet, en wij willen dat niet.
Daarover pratend kwamen tot het volgende voorstel. Zodra iemands rijbewijs wordt ingenomen, wordt de auto in beslag genomen voor een ‘technisch onderzoek’. Dat onderzoek is klaar zodra de boetes, de kosten van de inbeslagname zijn betaald en het rijbewijs weer geldig is verklaard. De auto mag dan weer worden opgehaald en gebruikt. (Wordt de auto binnen een vastgestelde termijn niet opgehaald, dan kan er een verbeurdverklaring volgen.)
Er zijn vast wel grote parkeerterreinen die kunnen worden gehuurd om de in beslaggenomen auto’s te stallen. Anders zijn er wel grondbezitters die voor dit doel land af willen staan tegen een redelijke vergoeding. Voor de overtreder(s) wordt het aanzienlijk duurder, maar dat kan men vooraf wel bedenken.

Bij leaseauto’s en bij gebruik van auto’s van derden draaien de eigenaren voor de kosten op. Die kosten kunnen ze verhalen op de gebruikers. We weten helemaal niet of dit een zinnig of mogelijk, vooral juridisch, haalbaar voorstel is. Wel zal het de overtreders tot meer nadenken stemmen vermoeden en verwachten wij. Wellicht daalt het aantal overtreders ook drastisch.

Verkeersveiligheid gaat toch boven alles?

Jaap Bouma.

 

Laatste nieuws