zondag 28 november

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Diversen 25 mei 2018

Zaken die ons raken

Herriemakers!

ASSEN- We moeten het toch nog maar eens opschrijven, vinden mijn vrouw en ik. Het gaat over motoren. Een gevoelig onderwerp in een stad als Assen vermoeden wij. TT-liefhebbers zullen het dan ook op voorhand niet met ons eens zijn. Maar ook wij hebben een stem en daarom wagen we het maar.
Geregeld worden we opgeschrikt door motoren die bij het optrekken na een verkeerslicht, in onze beleving, veel te veel herrie maken. Overdag valt dat door de stadsgeluiden wat minder op, maar vooral nachts is het ‘ergernissen oproepend’. Zodra, na ongeveer elf uur, de stadsgeluiden dalen naar een ruis op de achtergrond, schiet je bijna overeind in je bed als er weer zo’n onverlaat de stilte doormidden scheurt met deze trommelvlies beschadigende herrie. Je hoort het wel drie verkeerslichten ver. Vaak zijn dat snerpende geluiden. We vermoeden dat er mensen zijn, liefhebbers misschien,  die er van genieten. Mensen die het geluid van motoren fijn vinden klinken. Een soort muziek in hun Maar
Wij behoren tot de mensen die dit soort geluiden verafschuwen. Ook wij mogen leven en onze mening hebben. Dat noemen ze ook wel ‘samenleving’ menen we te weten. In een samenleving dien je rekening met elkaar te houden. Daarom de dringende oproep om motoren die met deze minimale geluidsdemping in de avond en nacht rijden, niet te gebruiken. Of, als het persé moet, voorzichtig te zijn met de geluidsproductie. Wat langzamer optrekken zal al veel helpen denken we.
Maar we vragen ons ook af of er ook wettelijke maatstaven of grenzen zijn aan de geluiden die motoren mogen maken. Als dat wel het geval is, hopen we dat bevoegden dit opnemen in hun reguliere controles.

Nachtrust of nachtherrie?

Jaap Bouma.

 

Laatste nieuws