donderdag 23 september

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Wonen & Werken - Werken 16 december 2017

Zaken die ons raken

Fijnstof is niet fijn!

ASSEN- De gevaren van fijnstof als veroorzaker van longaandoening zijn veel groter dan werd gedacht. De longartsen roepen het luid en duidelijk. ‘Fijnstof is een bedreiging voor de volksgezondheid, een sluipmoordenaar.’ Longaandoeningen zijn niet aangenaam. Daar kan ik helaas over meepraten. Maar dat even terzijde. Het gaat om iets anders.

De Nobellaan is een drukke straat in Assen. Veel vrachtverkeer, auto’s en brommers. Aan die Nobellaan, bij de kerk met de naam ‘De Bron’, staat een basisschool (Het Kompas) en vlak daarbij, aan de straat (Nobellaan) is een kinderdagverblijf/ buitenschoolse kinderopvang (De Speelboom/ Doomijn). Wij vragen ons af of dat wel gezond is voor die kinderen. Zou daar wel eens zijn gemeten?

Voordat de bouw van die scholen begon heb ik aan de ‘Gemeente’ gevraagd of er daar wel scholen mochten worden gebouwd. Dit in verband met de luchtvervuiling. Het antwoord dat ik kreeg luidde als volgt: Wij voldoen met de bouw van de scholen aan alle wettelijk normen. Op internet heb ik toen gezocht naar die normen. Helaas kon ik die niet vinden. Daarom de ‘Gemeente’ maar weer benadert. Kunt u mij ook zeggen wat de wettelijke normen zijn voor de luchtkwaliteit bij een school? Hebt u die gemeten, waren de volgende vragen. Het antwoord was duidelijk. Er zijn geen normen voor de luchtkwaliteit Ja, dan voldoe je wel aan de ‘niet’ bestaande wettelijk voorschriften. Nu er meer bekend wordt over dit onderwerp, kwam het weer bovendrijven. De vraag die ik dan maar weer herhaal is: Voldoet de luchtkwaliteit bij de genoemde scholen aan de wettelijke normen? Normen die er vermoedelijk nu wel zijn. Ook de afstand tussen de school, het kinderdagverblijf en de rand van de weg is daarbij belangrijk. We hopen het beste en misschien valt het wel mee.

Voorkomen blijft beter dan ……

Jaap Bouma.

 

 

Laatste nieuws