zondag 28 november

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Diversen 8 december 2017

Zaken die ons raken

Slavenarbeid.

ASSEN- De Sinterklaas is weer voorbij. Ik durf nu proberen iets op te schrijven waar ik al enige tijd (in gedachten) mee rondloop. Het is een buitengewoon gevoelig onderwerp. Het gaat over ons verleden. Over  slavenarbeid. Voorop gesteld: Slavernij in welke vorm dan ook is fout en een misdaad tegen het mens zijn. Daarover geen enkel misverstand. Tegenwoordig gaat de discussie heel vaak over de misdaden die gepleegd zijn met de mensen uit Afrika. Mensen die werden geroofd, vervoerd en verkocht. Ook onze voorouders hebben daaraan meegewerkt.
Maar nu iets waar ik het ook over wil hebben. Het gaat over de arbeid die onze voorouders hier moesten verrichten. De arbeiders in het veen. De boerenarbeiders, de fabrieksarbeiders. De lijfeigenen die er nog wat eerder waren. Al deze mensen moesten ‘slavenarbeid’ voor hun bazen verrichten om in leven te blijven en om hun gezinnen in het leven te houden. Zelf stam ik uit zo’n familie. Mijn vader werkte op dertien jarige leeftijd al in een fabriek. Voor een loon van niks. Mijn grootvader werd arbeidsongeschikt. Hij mocht de rest van z’n leven de hand ophouden bij de kerk. Onze ouders hebben geploeterd om het hoofd boven water te houden.
Het probleem dat ik heb, is de vraag of je deze misstanden wel mag noemen als het over slavenarbeid gaat. Er zijn grote verschillen, maar ook die situaties waren ronduit fout. Er was naar mijn gevoel sprake van grote sociale onrechtvaardigheid, die in de ontwikkeling van de geschiedenis pasten, maar die niet vergeten mogen worden. Gelukkig kunnen en mogen we er nu openlijk over praten. Laten we voorkomen dat dit soort situaties weer ontstaan.

Uitbuiting is en blijft fout.

Jaap Bouma.

 

Laatste nieuws