zondag 28 november

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Diversen 28 november 2017

Zaken die ons raken

Verstaan en begrijpen.


ASSEN- We waren in het centrum van Assen. Daar komen we nauwelijks meer. We doen onze inkopen in een buitenwijk, in Smilde of Beilen. Voor de geringe bedragen die we aan inkopen besteden is al dat extra parkeergeld voor ons gevoel weggegooid geld. (In onze gemeente en provincie lijkt geldsmijterij een hobby aan het worden. Dit gezien de affaire met ‘Sensorcity’ en zo. Maar dit even terzijde.) Het merkwaardige verschijnsel deed zich voor dat we na wat ronddwalen al snel besloten om maar weer naar huis te gaan.
Veel leegstaande winkels en ook nogal wat voor ons onbekende winkels op plaatsen die zeer karakteristiek waren. Vooral de Singelpassage was het toppunt van leegstand vonden we. Nee, we voelden ons niet meer thuis in onze ‘eigen’ stad. Het spreekwoord, ‘Onbekend maakt onbemind’ heeft een hoog herkenningsgehalte.

In het centrum luisterde ik nog even met een ‘half oor ‘ naar een groepje jongeren. Druk pratend. Het woordgebruik en de manier van uitdrukken klonk me als een vreemde taal in de oren. Verstaan deed ik het wel, maar begrijpen wat er werd bedoeld, niet. Dat verschijnsel doet zich ook in toenemende bij het luisteren naar de radio en de televisie voor. Je kunt het vergelijken met de taal die onze overgrootouders spraken en de taal wij later spraken. Ook daar was een aanzienlijk verschil.
We behoren nu bij de ‘extra belegen’ oudere mensen vermoed ik. In het Centrum van Assen hebben we niks meer te zoeken. We kunnen de winkels door alle veranderingen ook maar met moeite vinden. Jammer, maar we moeten het maar accepteren. Assen, de stad van rooie Manus, waar we ons ooit thuis voelden.

Wordt Assen een spookstad voor ons?


Jaap Bouma.

 

 

Laatste nieuws