zondag 28 november

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Diversen 26 september 2017

 

Zaken die ons raken

Collectief.

 

ASSEN- We hadden in ons land ooit een collectieve zorgverzekering. Het ‘ziekenfonds’ genoemd. Het moest met de oplopende zorgkosten, vooral door de vergrijzing, maar eens afgelopen zijn, vonden de grote mijnheren en mevrouwen, e.a. in de politiek. Wij ‘domme’ mensen moesten maar eens weten hoe hoog de kosten van de zorg voor ouderen, chronisch zieken, van ziekenhuizen, medicijnen, dokters, verpleeghuizen en zo waren geworden. Verzekeringsmaatschappijen moesten het ziekenfonds maar overnemen. Die verzekeringsmaatschappijen konden met elkaar concurreren. Dat zou de kosten drukken.( Die ‘ons kent ons mensen’ praten natuurlijk nooit met elkaar. Die maken op de golfbanen of bij de borrel geen afspraken.) Ook moest er maar een eigen risico komen. Voor de mensen die ziek zijn en ziek worden, geldt: Eigen schuld- dikke bult. Daar betaal je dan maar extra voor. Het lijkt wel of ziek zijn en ziek worden ‘vermijdbaar’ is. Ik kan u uit ervaring verzekeren dat dit niet voor alle ziektes, het geval is. Maar de meerderheid van het door ons gekozen parlement denkt er kennelijk toch wat anders over.
Maar nu komen de verzekeringsmensen met nieuwe plannen. Er moet een collectieve verzekering komen tegen wateroverlast. Helemaal geen verkeerd idee, denk ik. (Maar van die risico’s op wateroverlast wisten we natuurlijk al lang.)

Nu door de opwarming van de aarde de kans op natuurrampen zoals overstromingen groter geworden is, vinden de verzekeringsmaatschappijen dat de eventuele financiële risico’s voor de burgers te hoog kunnen worden.
Maar als sprake is van een collectief, dan dient dat via de belastingen te gaan denk ik. De overheid (Rijk, Provincie,  Gemeenten en Waterschappen) heeft als eerste de taak om voor onze veiligheid, ook tegen wateroverlast, te zorgen. Voor specifieke zaken kan men zich individueel verzekeren. Dan komen de verzekeringsmaatschappijen er pas bij.

Dit collectief hoort bij de overheid!

 

Jaap Bouma.

 

 

Laatste nieuws