zondag 28 november

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Diversen 26 juli 2017

Zaken die ons raken.

Plastic soap!

ASSEN-. Afval scheiden was bij ons een met zorg en aandacht uitgevoerde handeling. Van tijd tot tijd ontstond er een gesprek over wat nu wel en wat nu niet bij de één of andere ‘groep’ thuishoorde. We kwamen er vrijwel altijd eensgezind uit. Eerlijk gezegd waren we er stiekem wel een beetje trots op dat het zo goed ging. Ook het plaatsen van de containers aan de straat, leverde geen problemen op. We hadden immers de afvalwijzer waar we konden lezen welke container aan de beurt was. Containers die niet goed waren gevuld lieten we staan tot de volgende keer. Dat was wel goed dachten we. Maar het begon een beetje te kenteren toen we merkten dat de afvalwijzer die we ‘uit de computer hadden gehaald’ niet meer klopte.
Toch maar aangemeld voor het systeem dat ons aan het eind van de dag voorafgaande aan de ophaaldag meldt welk soort afval aan de beurt is.
Maar nu die ‘plastic scheiding’. We worden er simpel van zoals men dat wel noemt. Het ene soort plastic wel en het ander weer niet. Het lijstje dat in het keukenkastje hangt geeft aanleiding tot verwarrende discussies. Wel of niet bij het plastic is de steeds weer kerende vraag. Meestal huldig ik het standpunt: Bij twijfel maar niet bij het plastic afval doen. Maar we krijgen ook bij gesprekken met vrienden en familie steeds weer verstorende signalen over ‘het wel of niet bij het plastic’ te horen. Soms zeggen we tegen elkaar:
We schaffen dat hele plastic scheiden gedoe maar af. Het levert waarschijnlijk maar een ‘grijpstuiver’ op. Vooral als je dat bekijkt in het licht van de bootjes hobby. Die heeft de gemeenschap heel wat gekost. Ook de WMD en Sensorcity verliezen voor onze gemeente zijn veel meer dan wij ooit kunnen ‘verdienen’ met afval scheiden, vermoeden wij. Bovendien zijn er bij de afvalverwerking in bedrijven die daarin zijn gespecialiseerd, steeds meer en betere mogelijkheden om een goede afvalscheiding te doen. Maken we ons niet druk om niks?

Penny wise pound foolish?

Jaap Bouma.

 

Laatste nieuws