zondag 28 november

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Nieuws 19 januari 2017

Proef met minder stroomvretende
LED-verlichting in Achilles Stadion

Drentse sportclubs gaan met steun van gemeente aan de slag met duurzaamheid.

ASSEN - Deze week is het project Drenthe Sport Duurzaam officieel van start gegaan. In dit project worden buitensportverenigingen in Drenthe ondersteund bij het verduurzamen van hun sportaccommodatie. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra start het project samen met wethouder Albert Smit van Assen. Vertegenwoordigers van alle Drentse gemeenten ontvingen daarna symbolisch vlaggetjes uit handen van voetballers van voetbalvereniging Achilles 1894.
Tijdens de avond werden de sportverenigingen uit Assen geïnformeerd over de mogelijkheden van het verduurzamen van hun accommodaties. Vanaf 2017 wordt de Drentse Energielening van de Drentse Energie Organisatie voor sportverenigingen opgerekt tot 75% van de investering. Dit jaar wordt er in elke gemeente een bijeenkomst gehouden om sportverenigingen te informeren over de mogelijkheden van verduurzaming.
Voetbalvereniging Achilles 1894 werd deze avond in het zonnetje gezet. Zij hebben het traject van verduurzaming al succesvol doorlopen. Rudi Smit en Herman Buissink namen de ‘Drenthe Sport Duurzaamprijs voor beste verduurzaming van 2016 in ontvangst. In de vierjarige looptijd van het project wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt aan de vereniging die zich extra heeft ingezet voor verduurzaming van de sportaccommodatie.
De gemeente Assen gaat de verenigingen ondersteunen bij de transitie naar ledverlichting. Wethouder Albert Smit: 'Een grote onkostenpost bij verenigingen is het energiegebruik. Door over te gaan naar ledverlichting zal dit een aanzienlijke verlaging van deze kosten opleveren. De gemeente Assen onderzoekt de mogelijkheden om verenigingen daarin te ondersteunen.' Voetbalvereniging Achilles 1894 gaat in opdracht van de provincie Drenthe een pilot uitvoeren voor het aanbrengen van ledverlichting.
Verenigingen die aan de slag willen met het verduurzamen van hun sportaccommodatie worden in het project Drenthe Sport Duurzaam ondersteund. Naast een gratis energiescan wordt er advies gegeven en meegedacht in het schrijven van een plan van aanpak, het maken van een financierings-/exploitatieplan en het aanvragen van offertes, subsidies en de financiering. Voorwaarde voor deelname aan het project is dat het gaat om een buitensport zoals tennis, voetbal, hockey etc. De vereniging moet de accommodatie in eigen beheer en/of exploitatie hebben.
Drenthe Sport Duurzaam is een samenwerkingsverband van SportDrenthe, het Drents Energieloket en de Natuur- en Milieufederatie Drenthe en wordt met subsidie van de provincie Drenthe uitgevoerd. Het project loopt tot en met het voorjaar van 2021.

 
Laatste nieuws