zondag 26 mei

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Verhalen - Dagelijks Feuilleton 14 september 2010

In juni 1944 vonden  in Arnhem twee spectaculaire verzetsacties van de LO-LKP plaats. Deze leidden tot de bevrijding uit De Koepel van de befaamde ‘Frits de Zwerver’ (de Drentse verzetsdominee Fredrik Slomp) op 11 mei  en een maand later tot die van 54 gearresteerde verzetsmensen uit het Huis van Bewaring.

Ds. Slomp uit Heemse was met verzetsvrouw Tante Riek uit Winterswijk, de oprichter van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, de grootste verzets-beweging die ons land kende.

Over deze twee verbazingwekkende verzetsdaden, die zonder bloedvergieten verliepen, schreef Jan Hof het boek ’De Dubbele Slag in Arnhem’, die in tegenstelling tot  ‘De Slag om Arnhem’ in september wel gelukte.  

 
De Dubbele Slag
in Arnhem 
 
(Deel 2) 57
De KRAAK van het   HUIS VAN BEWARING


Epiloog

                De hoofdrolspelers


Joop Abbink werd bij de poging de tekening buiten het bedrijf te krijgen echter gesnapt en door zijn chef, ir. Beeling, de ontwerper van het eveneens bijzondere watervliegtuig de T8W, op staande voet ontslagen. Hij keerde naar zijn ouderlijk huis in Apeldoorn terug, probeerde daar weer aan de slag te komen en kreeg na enige tijd een baan in Vaassen bij de plaatselijke ijzergieterij Vulcanus.

Hij raakte in het verzet verzeild en kwam uiteindelijk in contact met de jongens van de LKP/Oost van ‘Jelt’ (Scheepstra). Hij was betrokken bij de overval op het Huis van Bewaring in Arnhem op 11 juni 1944 en verschillende acties daarna, totdat hij op 10 oktober in Apeldoorn werd gearresteerd op verdenking van verzetsactiviteiten.

Hij had het grote ‘geluk’ dat hij niet in verband werd gebracht met een grote vondst van gedropte wapens; bij het transport daarvan was hij namelijk direct betrokken geweest. Was dat wel het geval geweest dan had dat zijn dood betekent. Nu werd hij vanwege de hem wel toegerekende daden en het bezit van valse ID-papieren naar het kamp Amersfoort gestuurd. Vandaar ging hij naar het beruchte kamp Neuengamme bij Hamburg.

Toen de geallieerde legers oprukten was het de bedoeling dat de gevangenen naar Bergen Belsen zouden worden overgebracht, maar toen dat bevrijd was, volgde een barre onmenselijke tocht in beestenwagons door Noordwestelijk Duitsland om de bevrijdingstroepen voor te blijven.
Daar waren zo’n tienduizend gevangenen bij betrokken, van wie er negenduizend omkwamen. Joop Abbink behoorde tot de overlevenden.

Hij werd kort na de bevrijding zwaar ziek, uitgeput en uitgemergeld naar het ziekenhuis in Apeldoorn gebracht en onderging daarna in Haarlem vijf zware operaties.

 

(wordt vervolgd)

 

 

Laatste nieuws