donderdag 27 juni

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Verhalen - Dagelijks Feuilleton 21 december 2009
  Niet Schieten... We are Dutch! (173)Fokker T8W

Dit is de spannende geschie-denis van de meest sensationele ontsnapping uit bezet Nederland naar Engeland in het  tweede oorlogsjaar.

Een ongelooflijk verhaal, maar voor de volle honderd procent gebaseerd op ware feiten, aangeleverd door twee van de helden die op zes mei 1941 in een T8W Fokker watervliegtuig uit de Amsterdamse  Minervahaven ontsnapten, Wybert Lindeman, een vliegtuigmonteur uit Hengelo en jonkheer Jan Beelaerts van Blokland, officier in het Nederlandse leger en later een belangrijk man in de Prinses Irene Brigade.
Jan Hof schreef dit boek in 1980.
=========Wybert Lindeman========================================

Als ze bijna boven de kustlijn zitten, zet Steen de landingsprocedure in. Hij heeft dat uiteraard nooit eerder kunnen doen. Lindeman zit klaar om de vleugelkleppen weer te bedienen. De piloot komt recht op de kust af, maar als de monteur denkt dat hij gaat landen, draait hij met een korte hoek en daalt dan.
Als jachtvlieger is hij gewend tegen de wind in te landen en hij heeft duidelijk geconstateerd dat de golven zich landinwaarts bewegen. Hij mindert snelheid en hoogte en dan laat Lindeman de vleugelkleppen volop lopen.

Tegelijkertijd horen de mannen boven het gebrul van de motoren uit het lawaai van mitrailleurvuur. Steen blijft dalen en dan slaat het toestel met een zware klap op het water van de Noordzee, schiet door en lijkt dan aan een kant te worden tegengehouden door een obstakel, dat zich in het water bevindt. Het toestel slaat bijna over de kop, maar blijft met de staart schuin omhoog gericht, steken.

Steen zet ogenblikkelijk de motoren stil en schreeuwt uit alle macht:

“Er uit, we zinken, eruit, snel!”

Boomsma, die tijdens de landingspoging naar het midden van het toestel was gekropen om een door hem meegebrachte rood-wit-blauwe vlag te pakken, waarmee hij direct na het landen zou kunnen zwaaien, loopt terug naar zijn positie in het staartstuk, gevolgd door Lindeman, Steen en Beelaerts. De laatste was ervan uitgegaan dat de laatste seconden van zijn leven waren aangebroken.

Door de gewichtsverplaatsing richt het toestel zich plotseling weer op en blijft met een beschadigde rechterdrijver horizontaal liggen.

Meteen opent Boomsma de kap en begint als een razende met zijn vlag te zwaaien als hij ziet dat er gewapende soldaten op het strand lopen.

Lindeman en Beelaerts steken ook hun hoofden buiten de kap en schreeuwen met Boomsma om het hardst:

“Niet schieten, don’t shoot … We are Dutch! Don’t shoot!!!”

 

(wordt vervolgd) 

Laatste nieuws