zondag 24 juni

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Politiek - De raad in het vizier 27 februari 2017

Aan Sensor City valt niets
meer te redden redde
n

 

Vijftig miljoen euro ineen bodemloze put verdwenen.

ASSEN - Het inmiddels failliete Sensor Cluster heeft de belastingbetalers van Assen en de povincie Drenthe een slordige 50 miljoen euro gekost. Er is niets van blijvende waarde gecreëerd en het heeft geen enkele ongesubsidieerde baan opgeleverd.
Zakken vol geld zijn er uitgegeven aan ‘window dressing’ en subsidierovers en al het zuurverdiende belastinggeld is in rook opgegaan.

Sensor City, het struikelblok van D66 wethouder Maurice Hoogeveen, is in de kern weinig anders dan oud ijzer en veel gebakken lucht. Het netwerk van sensormeetpalen kan nog niet eens een koe van een auto onderscheiden.
Ze hebben er bij het stadsbestuur en Sensor City ook niets van begrepen. Niet de stad wordt 'smart' door het gebruik van sensoren, maar de gebruikers van de stad zijn slim geworden doordat ze gebruik maken van Smartphone-technologie. Kijk naar China waar alles draait om de smartphone en waar meetpalen overbodig zijn geworden.
Bij Sensor City Assen valt niets te redden en het zou dom zijn om te blijven investeren in technologie dat niet eens toekomstbestendig is. Daarom dient per direct de geldkraan dicht gedraaid te worden. Dat is de enige juiste beslissing die de gemeenteraad donderdag kan nemen.

Egbert Hengelmolen.

========================

Laat niemand zeggen:

'Wir haben het niet kunnen weten....',  want op op 13 maart 2013 verscheen dit artikel in het AsserJournaal:
 

Zonder subsidie stort hele Sensor Cluster in elkaar. 

‘Vandaag nog opheffen’ ad-viseert Egbert Hengelmolen.

ASSEN - Het is recent berekend dat door de overheid jaarlijks 17 miljard euro wordt verspild (rapport Roland Berger Strategy). Ook de Provincie Drenthe en de gemeente Assen zijn mede verant-woordelijk voor de grote verspilling van belastinggeld.
Komende donderdag moet de Asser raad beslissen over het verstrekken van een blanco cheque van 2,5 miljoen euro belastinggeld als donatie van het Sensor Cluster (Sensor Universe, Sensor City, de HIT en het ‘wetenschappelijk’ instituut Incas3). 
In dit Sensor Cluster is door Drenthe en Assen de afgelopen jaren 150 miljoen euro geïnvesteerd met het doel extra banen te scheppen. 
Ik durf hier uit te spreken dat hier niets van terecht is gekomen. Er is geen enkele extra baan bijgekomen. Alles is zwaar gesubsidieerd. 
Het Sensor Cluster is een sprookje. 
Alleen al de technologie is meer dan 10 jaar verouderd. Er zijn geen samenwerkingsverbanden met de ‘leading global companies’ en instituten uit Wuxi (China) en Silicon Valley, de global centra op het gebied van sensortechnologie. 
Als morgen de subsidiekraan dicht gaat, dan zakt dit hele sprookje diezelfde dag nog als een kaartenhuis in elkaar. Het is een schoolvoorbeeld van pure verspilling van belastinggeld. 
In september kom ik met een serie artikelen over de verspilling bij dit Sensor Cluster. Maar vooral in verband met de zitting van donderdag geef ik hier alvast mijn conclusie weer, die gebaseerd is op feiten, kennis en internationale ervaring. 
Die conclusie is om het hele Sensor Cluster vandaag nog op te heffen en mijn advies aan de raad luidt om donderdagavond de besluitvorming over het verstrekken van 2,5 miljoen krediet uit te stellen. 
In de zitting van 19 juni  waarschuwde een van de raadsleden tegen het afgeven van een ‘blanco cheque’ en was er sprake van bezorgdheid over de stand van zaken. Er heerste terechte twijfel.
Eerst moet duidelijk worden waar alle belastinggeld van de afgelopen periode aan besteed is, welke de werkelijke toegevoegde waarde voor Drenthe en Assen (lees: banen) is geweest en waar dat uit blijkt. 
Wat zijn de reële kansen voor de toekomst op het realiseren van ongesubsidieerde banen en waar blijkt dit uit? 
Welke zijn de actieprogramma’s die gegarandeerd succes gaan opleveren en wie gaat dat op basis van welke competenties (kennis en ervaring) doen? 
Wethouder Henk Matthijsse stelde vorige week dat hij dagelijks gebeld wordt door sensor gerelateerde bedrijven die zich hier willen vestigen. 
De raad moet ook hier duidelijkheid over krijgen. Welke bedrijven zijn dat? Dit moet openbaar behandeld worden.
Het wordt tijd dat de raad van Assen de rug recht, eisen gaat stellen en de verspilling van miljoenen belastinggeld een halt toeroept.

Egbert Hengelmolen, 

 

 

Laatste nieuws