zondag 24 juni

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Sport 9 februari 2017
Drents schaatstalent Henk Groen raakte schaatsslag kwijt.
 
ASSEN - Onderzoekers van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam werken samen aan de ontwikkeling van een meetschaats en hopen dat topschaatsers daarmee hun slag kunnen verbeteren. De Kennis van Nu zoekt uit wat deze techniek kan betekenen voor nieuwe inzichten in trainingsmethoden. In het verleden raakten veel talentvolle schaatsers hun slag kwijt terwijl zij trainden om kampioen te worden. Helpt deze schaats om dit soort persoonlijke drama’s voortaan te voorkomen?
Sport ingenieur Eline van der Kruk (TU Delft) werkt al jarenlang aan de ontwikkeling van een meetschaats, een schaats die meet welke krachten een schaatser op het ijs zet. Hiermee kunnen topschaatsers in de toekomst real-time feedback krijgen via een VR-bril, en kan elke schaatser, individueel werken aan de beste techniek die past bij zijn/haar lichaamsbouw.
Als presentatoren Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken wat deze technologie voor topschaatsers kan betekenen, horen ze van bewegingswetenschapper en schaatstrainer Jac Orie dat deze uitvinding mogelijk helpt in het individualiseren van trainingsmethoden.
Iets wat volgens Jac Orie nodig is omdat, in het verleden, veel jonge schaatstalenten kapot zijn getraind. 
Volgens Orie lag de aandacht van trainers voorheen op een standaard aanpak voor elke schaatser, en raakten de schaatsers zwaar belast. Veel van hen raakten daardoor op onverklaarbare wijze uit de running. Een van hen is Henk Groen, een veelbelovend meervoudig juniorenkampioen in de jaren 80, die bekend stond als ‘de schaatsende havo-scholier uit Emmen’. Groen was een belofte. Maar nadat hij werd opgenomen in de kernploeg kon hij vrij snel niets meer. Hij raakte letterlijk zijn slag kwijt en verdween geruisloos van het schaatstoneel. Wat gebeurde er bij hem? Henk Groen en Diederik Jekel zoeken het uit bij Romain Meeusen, expert op het gebied van overtraining.
Zij komen er achter dat Groen waarschijnlijk kampte met een uitputting van zijn hypofyse, een hormoonklier in de hersens. Hij heeft mogelijk zelfs DNA schade in zijn spieren opgelopen door de wijze waarop hij werd getraind. Volgens Jac Orie staat het verhaal van Henk Groen niet op zichzelf en is hij een voorbeeld van wat veel jonge schaatstalenten is overkomen.
======================================
Vanavond (donderdag) is er op NPO eenuitzending gewijd aannde ervaringen van Henk Groen. Aanvang 1o30
 
 
 
 
Laatste nieuws