zondag 24 juni

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Diversen 15 januari 2017

 

Zaken die ons raken.

Lekken en hacken.

ASSEN.  De kranten staan er bol van. Het gesprek van de dag op de TV. Gegevens van je computer die ‘op straat liggen’. Er wordt dan ‘gehackt’ zegt men in goed Nederlands. Iedereen weet dan mogelijk dingen van je, die je liever voor jezelf houdt. Het internet is zo lek als een mandje klinkt het uit de monden van de mensen die zich de nodige deskundigheid toegeëigend hebben. Je wordt er achterdochtig van. Wat kan wel en wat kan niet meer. Besmet door dit virus van wantrouwen las ik de aankondiging van een nieuwe website van Actium.'Actium Huren' of zoiets heet dat.
Daar kreeg ik een inschrijfnummer en een wachtwoord van. Toen ik daarmee ging ‘prutsen’, werd mij vrijwel direct gevraagd om onze inkomensgegevens in te vullen en te versturen. Het virus werd actief. Hoe veilig is dit? Wie gaat er mee aan de haal?
Dan eerst maar vragen. Van de antwoorden wordt je soms wat wijzer. Ik zal u de mailwisselingen besparen, maar gelukkig kwamen er antwoorden die me wat gerust stelden. Niet dat ik ze kon toetsen op de juistheid en betrouwbaarheid, maar soms moet je maar geloven dat de antwoorden waar zijn. Actium is natuurlijk niet niks! Gegevens worden ‘versleuteld’ verzonden zegt men. Wat dat precies is weet ik niet, maar het klinkt wel goed. De gegevens komen alleen bij medewerkers (m/v) van de afdeling ‘klant’ terecht. Die medewerkers hebben in het contract een ‘aanhangsel’ waar in staat dat alles wat men van klanten te weten komt, vertrouwelijk is. Dus geheimhouding neem ik aan. Ik vertrouw er nu maar op dat het wel goed zit. Wel vraag ik me af waarom men deze toch essentiële dingen niet direct vermeld op de website. Vooral in deze tijden van ‘lekken en hacken’ lijkt me dat niet overbodig.

‘Goed’ checken tegen ‘hacken’ Hoe doe je dat?

Jaap Bouma.

 

 

Laatste nieuws