vrijdag 20 april

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Verhalen - Dagelijks Feuilleton 20 maart 2013
Vrouwen in het Verzet 
Grote daden, weinig genoemd
door Jan Hof

Een dagelijkse reeks verhalen over de belangrijke rol die vrouwen in het verzet hebben gespeeld. 
De bekendste vrouw is Hannie Schaft en met haar hebben duizenden vrouwen een belangrijke rol gespeeld, maar zij zijn op een enkele uitzondering na vrijwel anoniem gebleven.
Ons feuilleton volgt de geschiedenis van veertien vrouwen die zich onverschrokken tegen de bezetters opstelden. In het boek 'Vrouwen in het Verzet'  van Jan Hof wordt voor elk van hen een standbeeld opgericht dat hen ten zeerste toekomt

 Hindertje Drenth-Van der Sluis en haar dochters (15)

Lammie trekt er vaak met de fiets op uit om overal wat op de kop te tikken. Dat lukt na half 1943 aardig, want ze heeft nu de beschikking over voldoende bonnen en dat was eerst wel anders. Tot voor kort moest ze het doen met de bonkaarten die de vier Drenthen op hun stamkaarten kregen, vier bonkaarten voor elf personen. Gelukkig was er toen hier en daar nog wel eens wat los te praten, maar het kostte de grootste moeite om het grote gezin voldoende te eten te geven.
Een steun in de rug was in die tijd het baantje dat ze begin 1943 kreeg, een wel heel bijzondere baan, want ze kwam als kantoorhulpje terecht op het Kringhuis van de NSB in Stadskanaal. Toen moeder Hindertje op een avond in februari het lokale krantje zat te lezen, viel haar oog op een advertentie. Daarin werd voor werkzaamheden op het Kringhuis, het administratieve centrum van de NSB voor een groot deel van Zuid-Oost Groningen, een administratief medewerkster gevraagd. “Dat kon wel eens wat voor onze Lammie zijn!” merkte ze plotseling op en ze begon in het bijzijn van haar man en kinderen de tekst voor te lezen. Als eerste reactie volgden verbazing en verontwaardiging. Hoe kwam moe erbij dat haar dochter naar een kantoor van de fascisten zou gaan. Dat kon toch niet? Wat zouden de mensen er wel niet van denken als de dochter van Willem Drenth daar plotseling voor de NSB ging werken. Het idee leek te gek om los te lopen. Maar moeder Drenth dacht er anders over.
“Dat is toch prachtig,” zei ze. “Laat ze maar denken wat ze willen, maar ik weet wel dat niemand op het idee zal komen dat er bij Drenth thuis wel eens joodse onderduikers kunnen zitten. Dat doet geen familie die een wicht op het Kringhuis laat werken! En misschien hoor je ook nog wel eens wat.”
Solliciteren was geen dagelijks werk en daarom werd er druk overlegd hoe de zaak aan te pakken, want na de uitleg van moeder was het duidelijk dat er in ieder geval een poging zou worden gewaagd.

 

(wordt vervolgd)

 

 

Laatste nieuws