woensdag 1 april

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Kunst & Cultuur 11 maart 2012

Al honderden leden in ‘filialen’ Marke-huus en De Poort in Peelo en Assen-O.
Assen is sinds zaterdag twee Leencafe’s rijker door initia-tiefrijkeTeresa Kloosterhuis Teresa Kloosterhuis
ASSEN –
Met de opening van vestigingen in de wijken Assen -Oost en Peelo is sinds zaterdag het fenomeen ‘Asser leencafé’ een feit. Initiatiefneemster Teresa Kloosterhuis startte dit project in 2011 nadat bekend werd dat de wijkfilialen van de bibliotheek in Assen zouden gaan sluiten van-wege bezuinigingen. Zij vatte het plan op om een leencafé op te zetten en inmiddels zijn in beide filialen ruim tweeduizend boeken aanwezig om uitgeleend te worden.
De opening van beide leencafé’s  werd bezocht door ruim vierhonderd belangstellenden. De eerste leden meldden zich zaterdag al op tijd aan om even later tevreden huiswaarts te keren met hun leesvoer.
In Assen-Oost zetelt het leencafé bij speeltuinvereniging ‘De Poort’ aan de Pelikaanstraat en in Peelo is het gevestigd in het ‘Markehuus’. De filialen van het Forum in deze twee wijken zijn afgelopen januari gesloten.
“Zelf woon ik in Marsdijk en heb ik in principe niks met deze wijken te maken, maar toen ik hoorde dat de filialen hier zouden gaan sluiten, voelde ik mij toch genoodzaakt om actie te ondernemen.
Voor jonge gezinnen en oudere mensen is het niet altijd mogelijk om naar de bibliotheek in het centrum te gaan. Dan is het fijn om in je eigen wijk een plek te hebben waar je naartoe kunt gaan en in dezelfde tijd ook even naar de supermarkt of een andere winkel voor wLeencafe Markehuusat boodschappen kunt gaan.
Daarnaast heeft het Leencafé wat mij betreft ook een ontmoetingsfunctie”, aldus Teresa Kloosterhuis.Enige tijd terug werd Teresa benaderd door het bewonersoverleg Peelo om in het Markehuus een Leencafé te starten. Daar geldt dat mensen alvorens lid te kunnen worden van het leencafé, ook lid moeten zijn van de wijkvereniging in Peelo. Hierdoor is het leencafé een onderdeel van de wijkvereniging en er hoeven alleen maar de kosten voor gas, water en licht te worden betaald. Voor de wijk Assen– Oost geldt hetzelfde principe. Daar dienen nieuwe leden ook lid te worden van de speeltuinvereniging ‘De Poort’.
Leencafe MarkehuusDoor de vele mediaaandacht die Teresa ontving voor haar initiatief meldden zich vele  sympathisanten aan die hun medewerking aanboden. Hierdoor is het ook mogelijk om beide filialen dagelijks te openen die geheel op vrijwilligers draaien.
Het filiaal in Peelo is op elke doordeweekse dag geopend en het filiaal in Assen -Oost van maandag tot en met donderdag. De aan-dacht voor Teresa’s initiatief is niet alleen lokaal van aard. Zij werd ook benaderd door het weekblad Libelle. Elk jaar brengt dit een serie over vrouwen die zich inzetten vooLeencafe De Poortr een maatschappelijk doel.
Dit jaar zijn daar dertien vrouwen voor geselecteerd, van wie Teresa er één is. Lezers van de Libelle kun-nen uiteindelijk stemmen op de vrouw van wie zij vinden dat zij zich het beste heb-ben ingezet voor haar doel. Het artikel verschijnt op 31 maart in de Libelle.

Bijdrage Iwona Douwes
___________________________________
Vanaf 1 april zal de website
www.leencafé.nl ook in de lucht zijn waarop belangstellenden informatie kunnen vinden.

 

Laatste nieuws