zondag 26 mei

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Kunst & Cultuur 8 december 2011

Waardevol werk van erkend kunstenaar Klaas Gubbels  staat in tuin van voormalig politiebureau Tuinstraat
Klaas GubbelsASSEN -  Als de raad ermee instemt  komt straks op de plek van het voormalige politiepand in Assen-Oost een prachtig multifunctioneel centrum te staan. De grond en het gebouw zijn al eigendom van de gemeente. Als de plannen doorgaan wordt  het gebouw gesloopt.Maar  wat blijkbaar niemand (meer) weet is,  dat er zich in de tuin nog een kostbaar kunstwerk bevindt.  Dat is gemaakt door  een erkend kunstenaar, Klaas Gubbels.
De in 1934 in Rotterdam geboren kunstenaar is momenteel woonachtig in Arnhem. Hij toonde zich verrast van het AsserJournaal het horen van de plannen van de gemeente.
“Ik weet nergens van”, was zijn reactie. “Ik heb trouwens afgelopen zomer wel iemand van het Drents Museum op bezoek gehad die zeer geïnteresseerd in mijn werk was. Hij heeft hier de hele dag rondgekeken en  zou er later nog op terugkomen omdat het museum middenin de verbouwing zat”, aldus Klaas Gubbels
Het kunstwerk draagt de titel ‘Sarrasani’, want Gubbels was geïnspireerd door een jongleur van het gelijknamige beroemde circus. “Als kind kwam ik wKunstwerk Klaas Gubbelsel eens in circus Sarrasani”, vertelt Gubbels. “Zo’n dame die op een tafel ligt en via de voeten van die grote ballen rond laat vliegen, prachtig vond ik dat”.
Op een bordje bij het kunst-werk staat vermeld: ‘Geschonken bij de opening van de Meldkamer Drenthe op 20 oktober 1980, Andersson, Elffers, Relty’.
Contact opgenomen met de gemeente bleek geen informatie beschikbaar. Die zal later komen, werd ons meegedeeld.
Van het Drents Museum moet nadere informatie komen van conservator Harry Tupan, die eerst volgende week daarvoor beschikbaar is. Voor het ongetwijfeld kostbare kunstwerk van een zeer gewaardeerde kunstenaar moet een representatieve plaats worden gevonden. Het ligt voor de hand te denken aan de fraaie daktuin van het vernieuwde museum.
Ook zijn we benieuwd wat er met die enorme blauwe staalconstructies naast het politiebureau gaat gebeuren.
Het is ongetwijfeld als kunst ontworpen, maar ze vormen een integraal onderdeel van het ontwerp van het gebouw en laten zich daardoor nauwelijks ergens anders situeren. De maker ervan hebben we nog niet kunnen achterhalen.
Wordt vervolgd.

Bijdrage Bert Jippes

 

 

Laatste nieuws