zaterdag 17 augustus

AsserJournaal
Uitg. Press Support

Red. Jan en Leni Hof

Tel: (0592) 37 10 17
info@asserjournaal.nl

AsserJournaal
Weather state: zwaar bewolktzwaar bewolkt
WZW
26 km/h
max: 21°C
min: 15°C
Kort nieuws
Kunst & Cultuur 29 januari 2011

    Flessenpost met gedicht voor
    
gedeputeerde Rein Munnikma
Een zee van gedichten op de avond van Gedichtendag Gedeputeerde Munniksma ontvangt flessenpost van kunstenares Delia Bremer2011 in Assen
ASSEN – Ter gelegenheid van de  Gedichtendag 2011 waren vrijdagavond voor-drachten van Menno Wigman en lokale dichters te beluisteren. Van die gelegenheid werd door velen gebruik gemaakt. Zij werden welkom geheten door Ingrid Verbruggen van boekhadel Iwema,  die  liet weten verrast te zijn door de grote belangstelling, die het bijzetten van een groot aantal stoelen noodzaakte.
Voordat de deelnemende dichters aan het woord kwamen, was het woord aan kunstenares Delia Bremer die elk jaar op verschillende wijze betrokken is bij  de Landelijke Gedichtendag. Zo stuurde ze dit jaar poëtische flessenpost naar alle  twaalfRoeli van Guldener leest voor uit haar eerste bundel wethouders van cultuur in Drenthe. De kunstena-res wil met de actie aandacht vragen voor de positie van Drent-se schrijvers en dichters. Elke fles was daarom gevuld met een ludiek gedicht.
Ged.(Cultuur) Reint Munniksma (foto lnks.boven) kreeg van haar de eerste fles aangeboden.
Als tegenprestatie las hij voor uit eigen werk en  van enkele medewerkers die gedichten fabriceerden terwijl ze aan de lunch zaten, maar ook een gedicht van de stadsdichter.
Na een gesprek met Gert Wijlage en Adrie Krijgsman van de De  stadsdichter draagt voorstichting DeFKA  las stads-dichter Mischa van Huijstee (foto links) op energieke wijze enkele gedichten uit zijn reper-toire voor.
Van Menno Wigman, auteur van onder andere de bundels ‘Zwart als kaviaar’, ‘Dit is mijn dag’ en ‘De wereld bij avond’ werd in een interview zijn nieuwe boek ‘Redt ons van de dichters’ besproken.  Er kwamen vragen aan de orde  als Waarom worden er zo veel gedichten in de gevangenis geschreven?
Hoe komt het dat je nooit iemand in de trein een dichtbundel ziet lezen?  Waarom verveelt poëzie zo snel?  En waarom blijven sommige gedichten je een leven lang bij?
Menno Wigman tijdens het interview Gert WijlageIn zijn boek houdt Menno Wig-man (foto rechts ) zijn fascina-tie voor sublieme én erbarme-lijke poëzie tegen het licht .
Stadsdichter Van Huijstee,  Ni-colette  Leenstra,  Jan Holtman en Roelie v Guldener  droegen daarna voor uit eigen werk.
Na de pauze, waarin het moge-lijk was om met de dichters te spreken en de bundel te laten signeren, volgde nog eens een sessie van voordrachten, waar het publiek veel voldoening aan beleefde.
Het eindoordeel mag luiden dat Gedichtendag 2011 in Assen door kwaliteit en belangstelling zeer gelaagd was.

Bijdrage Ineke Heijting

 

Laatste nieuws